Apunts polítics de la setmana

Puigdemont, ¿a temps?

Puigdemont, ¿a temps?

FIDEL MASREAL

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Perquè torni el president, cal votar el president", insisteixen a Junts. Carles Puigdemont juga. Ni confirma ni desmenteix les seves intencions de presentar-se a les eleccions catalanes del pròxim 12 de maig, però en el seu partit ho donen per descomptat. Ell es dona com a marge una setmana per a les especulacions i per generar expectació davant el seu anunci, mentre denuncia una pinça entre el PSC i ERC per mirar de vetar-li en aquesta contesa electoral mentre l’exoneració pel procés encara no sigui efectiva. La campanya arrenca per a la seva tornada a Catalunya: vol ser el rostre de l’amnistia. Però, ¿arribarà a temps per a la investidura?

Dues candidatures, una acta

Puigdemont està processat per malversació agreujada i per desobediència pel referèndum de l’1-O i investigat per terrorisme en el cas de Tsunami Democràtic. En aquests delictes no hi ha "causa d’inelegibilitat" aparellada, és a dir, es pot presentar a unes eleccions, a diferència d’Oriol Junqueras i Jordi Turull, per exemple, que no ho podran fer fins que un jutge els apliqui l’amnistia perquè van ser condemnats pel referèndum i continuen inhabilitats.

Si Puigdemont decideix presentar-se a les autonòmiques, pot fer-ho amb la situació processal actual. Ja va ser cap de cartell el 2017 i el 2021, malgrat tenir el DNI caducat, i podrà recollir l’acta sense trepitjar Catalunya. Una altra cosa és si pot ser un candidat efectiu, això és, si podrà estar present en una sessió d’investidura A què aspira a optar i que es preveu, a tot tardar, per al 25 de juny (10 dies hàbils després de la constitució del Parlament que, com tard, ha de ser el 10 de juny).

Fonts parlamentàries dubten que la primera sessió a la Cambra catalana tingui lloc abans perquè impactaria directament en la campanya electoral de les eleccions europees del 9 de juny, però tot dependrà de les majories que ofereixin les urnes i dels pactes possibles per acordar la composició de la Mesa del Parlament. Junts mirarà d’esgotar els terminis. Puigdemont es pot presentar als comicis catalans i als europeus, però no pot ostentar les dues actes.

Així que si recull les credencials del Parlament, l’expresident de la Generalitat perdrà automàticament la immunitat que ara té garantida fins al pròxim 15 de juliol, i que li ha permès evitar l’entrega a Espanya després de la seva marxa el 2017. Si decideix prioritzar aquest escut protector, haurà de mantenir el seu seient a l’Eurocambra i, per tant, haurà de renunciar a ocupar un escó a la Cambra catalana.

La tornada

A aquest pla se li barreja el calendari de la llei d’amnistia per a la seva tornada a Catalunya. La norma quedarà definitivament aprovada a mitjans de maig o principis de juny i quan sigui publicada en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) haurà de decaure l’ordre nacional de detenció que pesa sobre Puigdemont. En aquell moment, aquest podria travessar la frontera sense ser arrestat, tot i que no estigui encara amnistiat. Però haurà de decidir amb quina protecció ho fa: amb la immunitat que li atorga l’escó europeu o sense.

Els jutges tenen dos mesos per aplicar la llei, això és, a mitjans d’agost, però a Junts donen per descomptat que els magistrats es dirigiran al Tribunal Constitucional (TC) i al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per tal de paralitzar el procés que, en el cas europeu, pot trigar fins a dos anys per acabar resolent-se. Mentrestant, Puigdemont no podria ser detingut, tot i que no estigui encara amnistiat.

Notícies relacionades

Si manté la immunitat i el TC o el TJUE posen objeccions a la llei i no se li aplica l’amnistia a Puigdemont, el Tribunal Suprem hauria de cursar un suplicatori al Parlament Europeu per detenir-lo pel cas de Tsunami Democràtic, però és un procés molt llarg que no començarà fins que el pròxim 16 de juliol prenguin possessió els nous eurodiputats i s’allargaria durant mesos. Si es queda a l’hemicicle català, l’excap del Govern hauria de demanar un suplicatori al Parlament, però ja seria sense tenir immunitat.

Si decideix quedar-se a Catalunya sense acta europea, Puigdemont correrà més riscos, perquè els postconvergents temen que hi pugui haver cartes amagades que li compliquin mantenir-se a Catalunya sense conseqüències judicials i que les utilitzin mentre no se li apliqui l’amnistia..