A Suïssa

PSOE i Junts pacten parlar de finançament i de l’estatus "nacional"

PSOE i Junts pacten parlar de finançament i de l’estatus "nacional"

Europa Press

1
Es llegeix en minuts

Les delegacions del PSOE i de Junts ja han mantingut una quarta reunió a Suïssa del denominat "espai internacional" acordat en el pacte d’investidura del president Pedro Sánchez. Segons confirmen fonts de les dues formacions, a la reunió es va posar en valor l’aprovació de la llei d’amnistia, que era una de les condicions pactades per poder abordar la "resolució del conflicte polític". A la trobada van acudir el número tres dels socialistes, Santos Cerdán, i el secretari general dels postconvergents, Jordi Turull, junt amb la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras.

Després de l’aprovació de la norma, segons les mateixes fonts, es posaran en marxa els equips de treball per completar els altres dos grans compromisos del pacte d’investidura. Això és, els passos per al "reconeixement nacional" de Catalunya i el finançament, segons fonts socialistes. S’hi afegiran els ja existents en l’àmbit de la llengua catalana i de la llei de delegació de competències en immigració.

Referèndum o Estatut

Notícies relacionades

Les posicions de partida per a la negociació de totes dues qüestions ja es van posar sobre la taula en el pacte d’investidura. En el tema referent a l’àmbit "del reconeixement nacional", Junts proposarà "la celebració d’un referèndum d’autodeterminació sobre el futur polític de Catalunya emparat en l’article 92 de la Constitució". El PSOE, per la seva banda, defensarà el desenvolupament de l’Estatut. El desplegament de l’Estatut és precisament un dels pilars del full de ruta del candidat del PSC, Salvador Illa, en les eleccions catalanes.

Pel que fa al finançament, els postconvergents apostaran per la modificació de la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes per a la cessió "del 100% de tots els tributs". Els socialistes plantejaran condonar part del deute.