Congrés socialista

Zapatero demana al sobiranisme que deixi governar Illa si guanya

Parlon serà elegida nova portaveu del PSC en la trobada d’aquest cap de setmana i Iceta en continuarà sent el president

«Quan els socialistes no podem governar, no deslegitimem», assenyala l’expresident

Zapatero demana al sobiranisme que deixi governar Illa si guanya

SARA GONZÁLEZ

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

"Demano a la resta de forces polítiques que acceptin esportivament la victòria de Salvador Illa". Aquest és el reclam que va fer l’expresident del Govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, en un congrés del PSC que s’ha convertit en una crida a sometent perquè, des del mateix Palau de Congressos que va catapultar José Montilla el 2008 abans de ser president, tot el socialisme remi per recuperar la presidència de la Generalitat en les eleccions del 12 de maig. Van guanyar en les catalanes del 2021, però llavors l’independentisme no havia aixecat encara el veto a pactar amb el PSC. Ara, amb les enquestes a favor i els blocs trencats, el leitmotiv del partit és que s’obre l’etapa del postprocés i que aquesta era només pot ser liderada per Salvador Illa.

Zapatero va definir les pròximes eleccions catalanes com "les més importants" dels últims 25 anys per a Catalunya i per a Espanya, perquè van de "superar l’error i desterrar el rancor", una etapa davant la qual defensa que el PSC està en condicions de convocar una majoria a les urnes que abraci el catalanisme i no ja l’independentisme, a qui veladament va demanar que obri pas. L’amnistia, que va remarcar que ell ha recolzat amb "convicció absoluta" perquè el Codi Penal "no pot substituir" la política, ha de servir perquè ningú es presenti a les eleccions en inferioritat de condicions. "No volem herois ni màrtirs", va etzibar.

I sota aquesta premissa, va fer un avís a navegants dirigit a ERC i a Junts, els principals rivals del PSC el 12-M: "Quan els socialistes no podem governar, no deslegitimem". No ho va fer Illa el 2021, va recordar, quan es va quedar sense la presidència de la Generalitat malgrat ser el més votat.

Continuïtat i promoció

D’altra banda, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, serà elegida portaveu del PSC durant el congrés. El seu nomenament és una de les principals novetats de la nova cúpula dissenyada per Salvador Illa, juntament amb l’ascens de la presidenta de la Diputació de Barcelona i també alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, com a número dos amb el càrrec de vice primera secretària. En la presidència de la formació es mantindrà l’exlíder socialista i exministre, Miquel Iceta.

Illa ha confeccionat una direcció que conjuga continuïtat amb la promoció d’alguns dels perfils de confiança d’aquests últims tres anys. Parlon n’és un, que assumirà el rol de ser la cara visible del partit cada dilluns en substitució d’Elia Tortolero, a més de continuar portant la batuta de la secretaria de seguretat i convivència.

Notícies relacionades

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, també puja un escalafó com a adjunt a la primera secretaria del PSC, a més de presidir el consell d’alcaldes. I Alícia Romero, que exerceix de mà dreta d’Illa al Parlament, es farà càrrec de la secretaria d’economia

Poc marge de sorpresa hi havia al capdavant d’organització i acció electoral, en la qual José Luis Jimeno i Joaquín Fernández continuaran sent els seus escuders, després d’un cicle en el qual el PSC ha guanyat les tres últimes eleccions a Catalunya, amb Moret en la direcció política de l’àrea. I de continuïtat serà també la presidència del partit, en la qual Illa manté Iceta, que després de sortir del Govern de Pedro Sánchez ara exerceix d’ambaixador d’Espanya davant la Unesco.

Temes:

PSOE PSC PSC