El ‘pelotazo’ de les mascaretes

El jutge va frenar que l’UCO investigués 46 empreses vinculades a la xarxa Koldo

Ismael Moreno va rebutjar al desembre reclamar els comptes de les mercantils si no es justifica la relació amb els investigats de la trama

El treball de la Guàrdia Civil ha permès trobar proves del vincle d’aquestes firmes amb la trama corrupta

El jutge va frenar que l’UCO investigués 46 empreses vinculades a la xarxa Koldo

T. Calleja C. Gallardo / Á. Vázquez

2
Es llegeix en minuts
Tono Calleja Flórez
Cristina Gallardo
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El magistrat que investiga a l’Audiència Nacional el cas Koldo, Ismael Moreno, va frenar, "fins que es justifiqui o expliqui la relació que aquestes societats poden tenir amb els investigats i amb els fets objecte del present procediment", la intenció de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil de reclamar informació patrimonial i tributària de 46 empreses que els agents vinculen de manera directa o indirecta amb la trama, segons especifica una interlocutòria de 5 de desembre.

D’acord amb la Fiscalia Anticorrupció, que va considerar que en aquell moment no era procedent demanar als bancs aquestes dades de les 46 societats, ja que la Guàrdia Civil només n’havia aportat dades de sis, en concret de Batarse y Asociados, Drive Business Group SL, Fertinvest Consulting, Global Stratos Investments, Medictrading Consulting Group i Studios Raven Red SL; l’instructor va rebutjar la petició de la Guàrdia Civil, que en un informe de 30 de novembre del 2023 dirigit a Moreno havia sol·licitat que emetés un manament a l’Agència Tributària perquè aportés informació econòmica dels exercicis el 2020, 2021, 2022 i 2023.

Entre les 46 empreses que assenyala l’UCO de la Guàrdia Civil es troba Eurofins Histolog SL, de la qual va ser apoderat César Moreno García, que és soci del comissionista i aconseguidor dels contractes de les mascaretes, Víctor de Aldama, en les mercantils Fertinvest Consulting i Global Stratos Investments SL, entre d’altres.

Intervenció telefònica

Però el treball fet per l’UCO ha permès trobar noves evidències de la vinculació d’algunes d’aquestes mercantils amb la trama corrupta. L’anàlisi patrimonial feta per la Guàrdia Civil ha detectat que el 2021 l’empresa MTM 180 Capital, que va utilitzar Víctor de Aldama per cobrar 4,5 milions d’euros del pelotazo de les mascaretes, va ingressar també de l’empresa Global Stratos Investments 228.000 euros el 2021. Fertinvest Consulting va abonar el mateix any a la firma del comissionista 63.000 euros més.

I gràcies a la intervenció dels telèfons l’UCO ha descobert que De Aldama portava a terme "una despatrimonialització dels seus béns. Per a això, estaria fent servir un entramat empresarial en el qual participarien els seus socis Luis Alberto Escolano Marín, Ignacio Díaz Tapia, Javier Serrano Costumero i César Moreno García, alguns dels quals tenen vincles amb Koldo", els presumptes amos d’algunes de les firmes que la Guàrdia Civil pretén investigar, així com els seus comptes.

Notícies relacionades

Els agents conclouen que De Aldama "ostenta càrrecs en algunes de les mercantils dels seus socis", i, en algunes la seu social s’ubica a les dependències de les seves oficines. "D’aquesta manera, es posa de manifest el possible control que exerciria De Aldama sobre societats que per dret no titula", adverteixen els guàrdies.

A més a mmés, i de manera més recent, les detencions del cas Koldo han aconseguit altres proves d’una gran rellevància que apunten cap a alguna de les 46 firmes que han estat assenyalades per l’UCO.