Apunts polítics de la setmana

¿El final del procés?

Pedro Sánchez desencallarà la carpeta pressupostària amb ERC i Junts competint per un nou model de finançament per a Catalunya. El president preveu fer pública en els pròxims dies la seva proposta, que passa per la recaptació d’impostos abans de passar per la caixa central.

¿El final del procés?

JUAN RUIZ SERRA FIDEL MASREAL

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’amnistia donarà carpetada judicial al procés i l’independentisme acabarà amb la dualitat entre la presó i l’exili que va desencadenar arran de la marxa de Carles Puigdemont a l’estranger i l’entrada d’Oriol Junqueras a la presó. Als dos els queda recórrer un llarg periple fins que quedin exonerats, per molt que l’aprovació definitiva de la norma arribi a finals de maig, però ERC i Junts apunten ja al referèndum per inaugurar una nova etapa, tot i que la pròxima negociació, la dels Pressupostos Generals de l’Estat, estarà marcada per una de les reivindicacions més antigues: la d’un nou model de finançament singular per a Catalunya.

¿Quan tornarà Puigdemont?

El retorn de Puigdemont suposarà l’enterrament definitiu del referèndum de l’1-O, però no vol que sigui el final del procés. Pretén tornar a Catalunya amb la bandera del Consell de la República, "com a president de la Generalitat en l’exili", expliquen els postconvergents, "no com a líder de partit". Això és, sense lligar-se a les sigles de Junts, però sí en el seu benefici electoral. I és que la seva simple tornada a Catalunya és una estrebada electoral que JxCat explotarà de cara a les eleccions europees del 9 de juny, candidatura que encapçalarà Puigdemont al no estar inhabilitat.

¿I quan tornarà a Catalunya? Si Junts no dubtés de com poden aplicar els jutges la llei d’amnistia, totes les fonts responen que al juliol. Però la realitat és que l’expresident vol tornar amb totes les garanties, no al més aviat possible, i no se la jugarà gairebé set anys després d’haver defugit la presó. Si bé el pla era creuar la frontera del Pirineu una vegada quedés publicada la llei al Butlletí Oficial de l’Estat, arran de la seva imputació en la causa de Tsunami Democràtic se li ha recomanat esperar, ja que els magistrats poden elevar la consulta a Europa i dilatar els terminis de la seva exoneració, en el pitjor pronòstic per a Junts, fins a gairebé un any. "Vol tornar l’últim, no el primer", diuen per demostrar que l’amnistia era per a tothom.

¿Serà candidat a les catalanes?

La rehabilitació de Puigdemont com a actor polític dins de Catalunya alimenta les especulacions sobre si voldrà tornar al Palau de la Generalitat i competir amb el president Pere Aragonès i amb Salvador Illa, guanyador dels últims comicis. Els temps amb què treballen als quarters polítics qüestionen que l’amnistia arribi a temps perquè es presenti a la convocatòria electoral amb opcions de governar sent un candidat factible i no només simbòlic, uns comicis que el president manté per al febrer del 2025, però més dubtes hi ha encara sobre si, en cas de poder córrer la carrera, ho faria.

¿Puigdemont arriscaria el seu lideratge messiànic per tornar a pilotar la Generalitat obligat a pactar per governar i sense un horitzó clar per a la independència? Moure’s pe caire de les costures de l’autogovern funciona com a marcatge al PSOE en el Congrés, però fer-ho des del Palau es vaticina molt més complex.

¿Junts recolzarà els Pressupostos de l’Estat?

"Quan arribem a aquest riu, creuarem aquell pont", solien respondre a Junts sobre la seva posició davant la negociació dels comptes de Sánchez per al 2024 abans de tancar el text final per a l’amnistia. Ara, al veure que el PSOE ha complert, relaxen les advertències. Hi ha interès a negociar i compromisos per arrencar. Però ja s’entreveu una nova competició entre ERC i Junts a l’hora d’anotar els seus compromisos.

Notícies relacionades

El president preveu fer pública en els pròxims dies la seva proposta per a un finançament singular de Catalunya, que passa per la recaptació d’impostos abans de passar per la caixa a nivell central. A Esquerra hi ha interès a portar el pla a la negociació amb el PSOE per als comptes, a més del desplegament del traspàs de Rodalies, però Junts en dissenya una de pròpia per marcar perfil. JxCat sap que haurà de pagar l’amnistia amb els pressupostos i que això implica un nou baló d’oxigen a Sánchez, així que hauran de buscar algun altre decret per objectar per evitar ser col·locats al bloc de la investidura, tot i que sigui flirtejant amb el PP.

Torna la política de pactes, ¿s’acaba el procés?

Temes:

PSOE