El Govern central assegura que el pacte per a l’amnistia és "molt a prop"

El Govern central assegura que el pacte per a l’amnistia és "molt a prop"

Carlos Luján - Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern central mai ha dubtat en públic de l’aprovació de la llei d’amnistia. En privat, no obstant, no ho tenia tan clar, després que Junts votés en contra de la norma al considerar que dirigents com Carles Puigdemont no quedaven prou protegits davant les instruccions judicials. Però els temors s’han dissipat. El pacte amb els postconvergents, després de dies de negociacions intenses, ja s’entreveu.

Notícies relacionades

"Els puc avançar que l’acord és a prop", va anunciar ahir la portaveu de l’Executiu, Pilar Alegría. Però la qüestió continua sent com. Junts, fins ara, ha insistit en la necessitat que el terrorisme i l’alta traïció, delictes pels quals està sent investigat Puigdemont, entrin sense condicions dins de la mesura de gràcia. El PSOE sempre s’ha oposat a un moviment d’aquest tipus. Assegura que abocaria inevitablement que el Tribunal Constitucional o la justícia europea tombessin la llei, ja que aniria en contra del dret comunitari. I, en qualsevol cas, els socialistes asseguren que l’expresident es beneficiaria del perdó judicial encara que fos condemnat per terrorisme, ja que aquest delicte sí que està previst en la llei sempre que no hagi existit "intenció directa" de vulnerar drets humans. "Tots els independentistes catalans seran amnistiats, perquè no són terroristes", va dir Pedro Sánchez a principis del mes passat.

Alegría, després del Consell de Ministres, va evitar donar-ne pistes. "Més enllà de les negociacions que corresponen als grups, el que sí que els puc assegurar és que la llei va entrar impecable al Congrés i en sortirà impecable: constitucional, d’acord amb el dret europeu i amb l’objectiu de millorar la convivència", va explicar la portaveu. Però diferents fonts, tant en el PSOE com a Junts, avancen que hi haurà algun canvi en la llei, després d’unes converses en què també ha participat ERC.

Temes:

Govern PSOE