¿Se li ha acabat la màgia, a Sánchez?

El president del Govern està trigant aquesta vegada a sortir de la rasa en què ha caigut pel cas Koldo. No sembla fàcil. L’escàndol de corrupció li arriba mentre segueix empantanegat amb la llei d’amnistia i els Pressupostos Generals de l’Estat, els seus dos projectes polítics clau d’aquesta legislatura.

¿Se li ha acabat la màgia, a Sánchez?
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Pedro Sánchez, l’audaç, el de les set vides, el mag electoral, està trigant aquesta vegada a recompondre’s i sortir de la rasa en la qual ha caigut a causa del cas de corrupció entorn de Koldo García, assessor de l’exministre José Luis Ábalos.

El president del Govern està passant el seu pitjor moment des que va arribar a la Moncloa el 2018. Ni el confinament ni els indults ni la inflació per la guerra ni l’impuls de la llei d’amnistia van minvar tant el seu capital polític com el cas Koldo. A la debilitat parlamentària amb què va començar la legislatura, se li ha sumat ara un problema que ha danyat la seva bandera contra la corrupció, aquesta que va alçar per tombar Mariano Rajoy.

Falta transparència

Fa dies que Sánchez està callat i amb el poc que ha dit sobre el cas Koldo, a sobre, ha mostrat la seva falta d’autoritat sobre Ábalos, que va ser el seu escuder durant anys. El cap de setmana passat, en un míting a la Internacional Socialista, el també secretari general del PSOE va suggerir a l’exministre que deixés l’acta de diputat. L’afectat no només no ho ha fet, sinó que ha començat una gira pels mitjans de comunicació en els quals va deixant anar pulles que porten a pensar que, almenys, Sánchez sabia que Koldo García era una d’aquestes pomes podrides que allunyen els ciutadans de la política.

Si Sánchez vol començar a abandonar la koldosfera, necessita donar explicacions, ser transparent i coherent amb la màxima que el va portar a presentar la moció de censura contra Rajoy. Ha d’aclarir si va treure de manera abrupta Ábalos el juliol del 2021 del partit i del Govern només per les informacions que va rebre sobre la seva vida privada, si va ser per dades que coneixia ja de les corrupteles del seu assessor o per alguna cosa més.

També ha de fer un pas endavant l’actual presidenta del Congrés i expresidenta de les Balears, Francina Armengol, que va contractar l’empresa investigada en la trama. Les informacions conegudes es mereixen que comparegui davant dels mitjans i digui, entre altres coses, per què va trigar tres anys a fer la reclamació per unas mascaretes que eren defectuoses.

Feijóo, esperant les europees

"Nosaltres, a poc a poc. No hem de córrer. No hi podria haver eleccions generals fins a l’estiu per llei. Això sí: en les europees Sánchez demostrarà que està tan acabat que ha de dissoldre i convocar-les". Qui parla així és un dels principals assessors d’Alberto Núñez Feijóo, el líder del PP que ha passat en una setmana d’estar angoixat per la Xunta a tornar a imaginar-se establert a la Moncloa.

Els conservadors creuen que en les eleccions basques, el 21 d’abril, els socialistes tornaran a obtenir un mal resultat, com a Galícia, i quedaran molt per darrere del PNB i EH Bildu. El PP, que també passa mals moments a Euskadi, espera millorar la marca anterior (és fàcil, tenen sis escons), però on vol tornar a fer un pols al PSOE és en els comicis al Parlament Europeu, el 9 de juny.

Aquestes eleccions a tot Espanya seran determinants "per demostrar que Sánchez està acabat", assenyalen en l’entorn de Feijóo. "El desgast serà diari", afegeixen i s’atreveixen a dir que ho saben bé perquè els conservadors ho van viure amb la Gürtel i el cas Bárcenas quan Rajoy estava a la Moncloa. Això sí, afegeix un antic col·laborador de l’expresident del Govern: "A nosaltres ens va treure una moció de censura, no les informacions sobre la corrupció". ¿Es llançarà Feijóo a presentar-la contra Sánchez? Els possibles companys que necessita per a aquest viatge no són fàcils. Vox, PNB, Junts... Alguns en el PP rebutgen aquesta opció de manera rotunda: no volen recolzar-se en Puigdemont per torçar-li el braç a Sánchez.

Notícies relacionades

L’amnistia i el terrorisme

Sánchez podria obtenir certa tranquil·litat política si avancés en els altres dos projectes clau d’aquesta legislatura: la llei d’amnistia i els Pressupostos. Per a tots dos necessita el suport de Puigdemont i els set escons de Junts. La decisió del Suprem d’obrir causa penal per terrorisme a l’expresident complica més l’arriscada operació del ccomençar de cap i de nou amb l’independentisme.

Temes:

Govern PSOE