El Govern d’Armengol va ocultar a la fiscalia el frau de les mascaretes

L’anterior Executiu balear no va entregar a la Guàrdia Civil les anàlisis que van obligar a retirar el material sanitari. / Salut va enviar a Europa el document que avalava la qualitat de les mascaretes.

El Govern d’Armengol va ocultar a la fiscalia el frau de les mascaretes

MATÍAS VALLÉS J. F. M.

3
Es llegeix en minuts
Matías Vallés
Matías Vallés

Periodista

ver +

El Govern balear que va dirigir la socialista Francina Armengol va encobrir radicalment la recepció, a instàncies del Ministeri de Foment, d’un milió i mig de mascaretes que no complien les condicions indispensables per frenar la propagació de la covid. L’Executiu d’Armengol va protegir la trama de Koldo García, fins a l’extrem que va ocultar a la Guàrdia Civil el fet que el 2020 s’havia analitzat a Madrid una mostra del material rebut, retirat íntegrament perquè no només era inútil sinó també perillós a causa de la seva nul·la protecció.

La Fiscalia Anticorrupció va encarregar a la Guàrdia Civil que es personés al Servei de Salut del Govern, perquè "aportés la informació que obrés en el seu poder" sobre l’expedient que va contractar la trama de l’exassessor de l’exministre José Luis Ábalos a través de la societat Soluciones de Gestión. L’agent de la Unitat Central Operativa desplaçat al departament d’Armengol va ser "atès" per Manuel Palomino, que aquell 19 de juliol del 2022 era director de Gestió en trànsit a director general de l’IB-Salut.

Segons el detallat "informe d’anàlisi" de la Guàrdia Civil, el dirigent sanitari "va aportar un arxiu digital" del ja famós expedient SSCC EM 226/20, que descriu la relació amb la trama imputada. L’estructura de la documentació que consta a l’informe es disposa en 15 apartats per ordre alfabètic. S’hi descriuen, per exemple, aspectes tan concrets com "gestió noli" o "Nota entrega". No obstant, a la carpeta corresponent no figuren ni l’informe del Centre Nacional de Mitjans de Protecció de Madrid que invalidava la remesa d’un milió i mig de mascaretes pagades amb 3,7 milions d’euros ni els passos seguits a continuació.

De fet, els nou folis de la detallada anàlisi portada a terme per la Guàrdia Civil no inclouen cap consideració sobre l’engany que va patir el Govern d’Armengol sense protestar. Costa imaginar que l’estudi ometés voluntàriament l’anomalia que, dos anys llargs després d’un procediment d’entrega qüestionat al text remès a Anticorrupció, no s’hagués iniciat la mínima actuació per al reintegrament de les quantitats pagades abans de la formalització del contracte. El receptor no hi havia expressat la mínima desavinença.

Un tímid escrit

En el moment en què la Guàrdia Civil es persona al Servei de Salut per reclamar "la informació que consta en el seu poder", tampoc s’informa el cos armat que les mascaretes havien caducat mentrestant. Palomino, com a dirigent de la institució i amfitrió de la requisitòria, difícilment podia ignorar les greus anomalies que van acompanyar l’entrega. Sobretot quan el març del 2023, i ja com a director general, esbossa un tímid escrit a la trama de Koldo. El text dirigit amb la seva firma a Soluciones de Gestión, sota l’encapçalament d’"incompliment requisits mascaretes FFP2", anunciava tèbiament que "es procedirà a prendre les mesures oportunes" sense cap concreció. Aleshores, havien transcorregut tres anys de l’entrega. Les Canàries van paralitzar els pagaments quan va verificar que només una part del material entregat incomplia les especificacions.

Quant a l’expedient que es va enviar des de les Balears a la Unió Europea (UE), perquè es fes càrrec del pagament de la factura de 3,7 milions d’euros per la compra de les mascaretes rebutjades, no hi ha la més mínima menció a l’estudi tècnic que qüestionava la qualitat del material. No obstant, sí que s’hi va incloure el certificat firmat, tres mesos després de rebre’s el resultat de l’estudi, en què es mostrava la satisfacció del Govern balear pel tipus de material rebut de l’empresa de la trama. Aquest document està datat de l’octubre del 2020 i es redacta, com a mínim, dos mesos després que l’IB-Salut ja tingués coneixement que les mascaretes no es podien utilitzar. De fet, el material va ser retirat i es va dipositar en un magatzem. En aquests moments és un material caducat.

Notícies relacionades

"Cap incidència"

Els actuals gestors de la sanitat balear han tingut accés a tots els documents enviats en la tramitació per obtenir el finançament europeu, que es va aconseguir. Als papers no hi apareix el document que detalla l’estudi que certifica la mala qualitat de les mascaretes fabricades a la Xina. En canvi, sí que es va enviar a Europa el certificat de satisfacció que va permetre a les empreses de la trama continuar contractant amb l’Administració. El document certifica que no s’havia detectat "cap incidència".

Temes:

Govern