La xacra de la corrupció

El PP impulsarà una investigació del cas Koldo al Senat

Els populars no es refien de la comissió del Congrés i indiquen que el cessament d’Ábalos seria un "tallafoc feble" per a Sánchez

El PP impulsarà una investigació del cas Koldo  al Senat

PILAR SANTOS

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PP considera que la possible entrega de l’acta de diputat de José Luis Ábalos no tancarà la greu crisi que afecta aquests dies Pedro Sánchez per l’anomenat cas Koldo, en el qual s’investiga una presumpta trama de corrupció de venda de mascaretes en el pitjor moment de la covid. El PSOE va demanar oficialment ahir a Ábalos que deixi el seu escó al Congrés per assumir la "responsabilitat política" d’haver tingut durant anys en el seu equip el seu exassessor Koldo García, que suposadament va cobrar comissions per la compra de tapaboques a diversos contractes firmats amb ministeris i administracions autonòmiques.

"És un tallafoc feble, el que pretenen imposar; és un tallafoc que no es creu ningú. Les responsabilitats no acaben en Ábalos, comencen en el senyor Ábalos", va declarar el portaveu del PP, Borja Sémper. El partit d’Alberto Núñez Feijóo va sol·licitar la setmana passada personar-se en el procediment i va ser admesa la seva petició, segons va anunciar el PP, i per aquesta raó indrà accés a les diligències.

A l’habitual roda de premsa dels dilluns a la seu del PP, Sémper va dir que el seu partit no es fia "en absolut" de la comissió d’investigació que el PSOE impulsarà al Congrés i per això, va afegir, el PP n’obrirà una altra al Senat, cambra que els conservadors controlen amb majoria absoluta. Sémper va apuntar que la confiança al Congrés és nul·la perquè la presidenta de la Mesa, Francina Armengol, també està "suposadament esquitxada" per la trama. El Govern autonòmic balear va comprar a la societat per la qual mediava García 1,4 milions de mascaretes per 3,7 milions d’euros.

Denúncies prèvies

Els populars demanaran la compareixença en aquesta comissió del Senat del president del Govern central, que consideren que estava al corrent d’aquesta presumpta trama de corrupció, ja que, segons El Confidencial, l’advocat Ramiro Grau va enviar "mitja dotzena" d’escrits a la presidència del Govern fa quatre anys, denunciant un contracte milionari adjudicat a dit a l’empresa del cas Koldo pel Ministeri de Transports. Ábalos dirigia llavors aquest departament. La sobtada sortida de l’exministre del cercle de confiança de Sánchez el 2021 (va ser també secretari d’Organització del PSOE) ha donat arguments al PP per alimentar les sospites que el cap de l’Executiu central estava al corrent de la trama de corrupció.

Notícies relacionades

El PP també voldrà que passin per la comissió d’investigació de la Cambra alta Armengol i altres ministres i alts càrrecs socialistes que encapçalaven departaments que van tractar amb la companyia a la qual suposadament va beneficiar García: entre d’altres, Fernando Grande-Marlaska (ministre de l’Interior), Ángel Víctor Torres (ara ministre de Política Territorial, però president de les Canàries durant la covid) i Salvador Illa (cap de l’oposició a Catalunya i ministre de Sanitat en la pandèmia).

Els conservadors podran col·locar aquestes compareixences al calendari segons els seus propis interessos, tenint en compte que el 21 d’abril se celebraran les eleccions a Euskadi i el 9 de juny, les europees.

Temes:

Govern PSOE