Montero empeny Ábalos a tornar l’acta de diputat: "Sé el que jo faria"

Robles també ensenya la porta de sortida al parlamentari a l’afirmar que "cadascú ha de saber el que ha de fer en cada moment"

«Era el seu home de confiança, el va triar i se’l va emportar a tot arreu», afirma un diputat socialista

Montero empeny Ábalos a tornar l’acta de diputat: "Sé el que jo faria"

JUAN RUIZ SiERRA MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

La situació de José Luis Ábalos dins del grup parlamentari socialista és cada vegada més difícil. El cas Koldo, que implica la seva mà dreta i home per a tot Koldo García per suposat cobrament de comissions en la compra de mascaretes durant la pandèmia de coronavirus, situa l’exministre de Transports i exsecretari d’Organització del PSOE cada vegada més a prop de deixar l’escó. L’entorn Pedro Sánchez assenyalava fins ara que calia esperar a l’aixecament del sumari per prendre una decisió sobre Ábalos, però ahir, quan es va donar a conèixer tota la investigació, que inclou notícies com que la trama de García va guanyar més de 16,5 milions d’euros en contractes de Transports, van començar a ensenyar-li la porta de sortida.

María Jesús Montero, vicepresidenta primera i vicesecretària general del PSOE, va ser molt clara, en un missatge que ningú en el partit dubta que va llançar amb el consentiment de Sánchez. "No hi ha cap tipus de retret penal al senyor Ábalos i per tant li correspon a ell [prendre una decisió sobre l’escó]. Però jo sé el que jo faria", va afirmar Montero a Cadis. Quan li van tornar a preguntar, va insistir: "Vostè sap el que jo faria".

Sense opcions

La principal col·laboradora del líder socialista no va ser l’única integrant de l’Executiu que va empènyer Ábalos a abandonar la política. També ho va fer la titular de Defensa, Margarita Robles, amb unes paraules molt similars. "No em correspon a mi dir-ho, cadascú ha de saber el que ha de fer en cada moment. No es tracta de l’opinió personal que jo pugui tenir, que no té cap valor, es tracta de les actuacions judicials", va dir en declaracions a Ràdio Nacional.

Després de la sorpresa inicial al conèixer-se l’arrest de Koldo García, que dijous es va negar a declarar davant l’Audiència Nacional i va ser posat en llibertat amb la prohibició de sortir d’Espanya, la impressió més estesa en el grup parlamentari socialista és que Ábalos no té més opcions que deixar el seu escó. "No li queda més remei. Koldo era l’home de confiança d’Ábalos. Va ser ell qui el va escollir i se’l va emportar a tot arreu", va argumentar un important diputat.

Notícies relacionades

Al Congrés dels Diputats, tant el PP com els socis del Govern de coalició esperen que el PSOE mogui fitxa i doni explicacions sobre la presumpta trama de corrupció. De moment, prefereixen tenir més informació abans de posar en marxa mecanismes parlamentaris per indagar en l’esdevingut.

Fonts del PNB van explicar que estudiaran tots els plantejaments que els facin arribar, però que no creuen que una comissió d’investigació sobre una causa que s’està investigant "sigui la millor eina". Veus d’EH Bildu van explicar que ells "no prendran la iniciativa" en aquest assumpte, però que analitzaran tot el que els facin arribar. I més cauts van ser a Sumar, soci de Govern del PSOE. El seu portaveu, Íñigo Errejón, va assegurar que les informacions eren "molt greus" i ho va deixar tot en mans de la justícia.