Detingut un assessor d’Ábalos per una trama de compra de mascaretes

La Guàrdia Civil investiga si Koldo García va rebre comissions per mediar en l’adquisició de tapaboques per 13 milions d’euros per a Transports

Detingut un assessor d’Ábalos per una trama de compra de mascaretes

JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ R. A. D.

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La compra pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i per via de màxima urgència, de 13 milions de mascaretes el març del 2020, en plena fúria de la pandèmia de covid, i els contactes empresarials que va propiciar aquella transacció estan en l’inici d’una investigació de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil. De moment, l’afectat és Koldo García Izaguirre, llavors el principal assessor de l’exministre José Luis Ábalos.

El col·laborador d’Ábalos va ser detingut dimarts a la tarda a Alacant, entre 19 persones més, en el marc d’una investigació de la fiscalia en la qual es porten a terme indagacions sobre suposats delictes de suborn, organització criminal i tràfic d’influències en aquella compra urgent i altres de posteriors. La investigació s’estén al mateix Ministeri de l’Interior. Ahir a la tarda, investigadors de la Guàrdia Civil van interrogar el secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez, i el director de Coordinació i Estudis del ministeri, José Antonio Rodríguez, va avançar ElDiario.es. Tots dos van declarar en qualitat de testimonis.

La detenció de l’assessor d’Ábalos, que va transcendir ahir, està relacionada amb l’adquisició –entre 11 més que s’investiguen–, de mascaretes a preus elevats per a treballadors d’Adif (gestor d’infraestructures de Renfe) i Ports de l’Estat, a més d’ens privats de transport i taxistes.

La captura de García es va deure també a mediacions que suposadament hauria realitzat entre subministradors i entitats públiques, com Interior.

Indagacions a les Canàries

Les indagacions de la fiscalia es troben sota secret, sol·licitat per les forces policials al Jutjat Central 2 de l’Audiència Nacional. La Guàrdia Civil ha practicat un total de 26 registres. La investigació inclou també la distribució de material sanitari entre personal d’Interior i d’algunes administracions autonòmiques, entre les quals les Canàries.

El Govern insular va pagar 4,7 milions d’euros a l’empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas SL, la societat vinculada a l’exassessor d’Ábalos, per la compra d’1,9 milions de tapaboques entre el maig i el juny del 2020. La contractació a les Canàries es va produir pel tràmit d’emergència i el procediment de negociat sense publicitat justificat per les circumstàncies excepcionals de la crisi sanitària quan es va ordenar el confinament per la covid.

El cas també ha esquitxat les Balears, una cosa sobre la qual ja va posar el focus l’Oficina Anticorrupció durant el Govern de Francina Armengol. L’organisme va investigar la compra d’IB-Salut el 2020 per 3,7 milions d’euros a Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas SL, informa Andrés Martínez.

Sorpresa de l’exministre

Notícies relacionades

Al Congrés, Ábalos va mostrar ahir la seva sorpresa. L’exministre va dir que estava decebut per la situació en la qual es troba qui va ser la seva mà dreta. "Em costa de creure, és un cop" va afirmar. I va explicar que amb el temps han anat perdent relació.

Des de Rabat, el president del Govern, Pedro Sánchez, va deslligar la destitució d’Ábalos, l’estiu del 2021, de la presumpta trama. Sánchez va assegurar que desconeix els suposats delictes de García, informa Juan Ruiz Sierra.

Temes:

Govern Empreses