Tot el que està en joc a Galícia

Aquest 18-F és pràcticament un plebiscit per a Feijóo, mentre que Sánchez s’exposa al càstig per les seves aliances amb els independentistes.

Tot el que està en joc a Galícia

Paloma Esteban / iVán Gil

2
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

Les aliances de Pedro Sánchez, la negociació per a una llei d’amnistia que continua encallada i la forta oposició desplegada pel PP als carrers i les institucions, han acabat convertint la cita d’avui en una espècie de plebiscit sobre els dos grans líders i els seus fulls de ruta. En el cas d’Alberto Núñez Feijóo, pràcticament sobre el seu lideratge i la seva capacitat per seguir al capdavant del PP. I el socialista, que ja aspira només a completar l’equació amb un BNG a l’alça, s’exposa al primer revés a les urnes com a resposta a la seva estratègia.

El que passi després del recompte pot obrir una nova fase en la legislatura. Els resultats determinaran si de manera brusca o no. Feijóo i Sánchez busquen esquivar el cop del contrari. El PP sempre va plantejar una nacionalització de la campanya malgrat l’ecosistema propi gallec per rendibilitzar aquesta oposició als pactes del president i els independentistes.

El PSOE va acabar sumant-se a aquesta estratègia, convençut que aconseguiria mobilitzar més els seus si es votava en clau de generals en comptes d’autonòmiques. Després del titubeig amb els indults provocat per Feijóo, va aprofundir en la nacionalització de la campanya per intentar revertir el desgast i traslladar-lo al PP.

El líder conservador, que sempre portarà amb ell el trauma d’haver guanyat les eleccions generals i no haver pogut governar, necessita un èxit en les primeres eleccions després de la investidura de Sánchez. Aquest era l’objectiu quan Génova va animar a Alfonso Rueda a avançar la cita el màxim possible. Per això, l’incendi polític provocat pel líder nacional, parlant públicament d’indults condicionats i acceptant que va arribar a estudiar l’amnistia exigida per Junts durant 24 hores, ha impactat tant internament en el partit.

Notícies relacionades

En la direcció nacional segueixen pensant que Alfonso Rueda conservarà la Xunta, tot i que els números seran més justos del que mai van arribar a pensar. Per als socialistes, més enllà del debat de fons de l’amnistia, que dubten del seu efecte, el que sí que calaria serien les formes. "Quan es detecta la mentida no es perdona", remarquen fonts de la direcció després de canviar el guió de la seva campanya posant el focus en el que denominen "la gran hipocresia" del líder dels populars.

La possibilitat que l’esquerra arrabassés al PP després de 15 anys de governs autonòmics la Xunta obriria un escenari molt incert per a Feijóo i per al partit. Aquest cop sí que podria ser definitiu per al líder conservador, per molt que el PSOE de Galícia aconsegueixi el pitjor resultat que ha tingut mai. Sánchez podria exhibir un fracàs dels populars tot i que fos gràcies a la candidata del Bloc Nacionalista Gallego (BNG), Ana Pontón. La prioritat del PSOE, independentment dels seus resultats, és trencar l’hegemonia del PP i empènyer un canvi electoral.