El PSOE s’agafa al 23J i confia a remuntar i sumar amb el BNG
Des de la direcció del partit traslladen que les majories estan molt ajustades, "dins del marge d’error de les enquestes"
Va ser Alberto Núñez Feijóo qui es va posar el llistó: els gallecs serien els primers de demostrar a les urnes el rebuig de les aliances de Pedro Sánchez amb els independentistes i la llei d’amnistia al procés. Aquestes previsions, no obstant, s’han anat difuminant al llarg de la campanya de les eleccions gallegues per les notícies, conegudes el cap de setmana passat, que la direcció del PP va estudiar l’amnistia després de l’exigència de Junts, que va pensar en indults "amb condicions" a Carles Puigdemont, i que reconeix "dificultats" per provar que l’expresident va cometre terrorisme.
Les conseqüències d’aquestes revelacions, sumades a l’alça del BNG gràcies al vot juvenil, han fet que els populars arribin al final de la campanya mirant amb preocupació els sondejos, on voregen els 38 escons de la majoria absoluta, i que hagin sondejat els partits en els quals es podrien recolzar per retenir la Xunta: Democràcia Ourensana (DO) i Vox.
El líder de DO, Gonzalo Pérez Jácome, va pactar amb el PP al juny que ell seria l’alcalde d’Ourense i els populars presidirien la Diputació. La bona relació continua. Vox té pitjors dades en els sondejos, però podria aconseguir un diputat a la Corunya. Aquesta possibilitat diu molt de com d’erràtica ha sigut aquesta campanya per a Feijóo, ja que l’extrema dreta viu les seves hores més baixes i Galícia sempre va ser un territori hostil per a ells.
Entre els conservadors, la idea de perdre la Xunta és un tema tabú del qual pocs volen parlar. Si Feijóo és vençut per les esquerres, les conseqüències són imprevisibles. A principis de setmana, Isabel Díaz Ayuso i Juanma Moreno no volien comentar aquesta hipòtesi i van sortir en defensa del seu cap de files, malgrat el terratrèmol intern causat per les revelacions de la direcció nacional. Ningú desitja cap altre sisme com el que es va viure amb Pablo Casado, però les eleccions basques i europees estan a prop i caldrà mesurar bé quins passos cal fer en funció del que passi aquest 18 de febrer.
Els socialistes ho aposten tot aquest diumenge a portar un govern de coalició progressista a la Xunta. Si bé assumeixen que aquesta alternativa la lideraria el BNG, donen per bo qualsevol resultat si contribueix al tomb electoral que permeti trencar l’hegemonia del PP a Galícia, després de quatre majories absolutes consecutives, soscavar el poder territorial dels populars, i que aquesta comunitat remi en la mateixa direcció que el Govern.
En clau nacional, des de Ferraz consideren que "el principal derrotat" seria Alberto Núñez Feijóo. Basant-se en els seus sondejos interns, i "dins del marge d’error de les enquestes", fonts del partit asseguren que estan aconseguint mobilitzar el seu votant de les generals i municipals, que tradicionalment es queda a casa en les autonòmiques. Si la participació creix, entenen que hi haurà canvi. Per això apel·len a l’esperit del passat 23 de juliol (23J), quan, contra tot pronòstic, van créixer en vots i van frenar un govern del PP i Vox.
La polèmica de Feijóo amb els indults, després que es revelessin contactes amb Junts per buscar el seu suport a la investidura, és un altre dels assumptes que han fet augmentar les expectatives. A Ferraz es va virar el guió de la campanya després d’aquesta polèmica per reprendre l’estratègia de l’última setmana de campanya del 23J, basada a assenyalar les presumptes "mentides" de Feijóo.
Notícies relacionadesLa sensació compartida al quarter general dels socialistes és que el canvi electoral dependrà d’un grapat de vots. Per això, no amaguen els seus temors per la dispersió de l’electorat progressista. Sobretot per Sumar, que no té garantit cap escó. A la direcció del PSdeG adverteixen que els suports a Sumar són "vots perduts", mentre respecten la consigna de no entrar al xoc amb el BNG.
La disputa de l’últim escó és una altra de les qüestions que farà decantar la balança, segons els socialistes. Sobretot a la circumscripció de la Corunya, on al PSOE diuen que es juguen amb el PP un últim diputat "en una lluita aferrissada".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Barcelona, protagonista La compra més gran al passeig de Gràcia des del 2017
- MOBILITAT COMPARTIDA Territori estudia tres opcions per a l’estació d’autobusos a la Diagonal
- Motociclisme Ezpeleta, el ‘senyor dels circuits’, per fi al podi
- La temporada blanc-i-blava Darder, d’ídol a "traïdor"
- Tribunals L’advocat de Rubiales el desmenteix en el cas de la Supercopa
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer
- Repressió en l’esport L’Iran reprimeix esportistes d’elit
- Futbol Cheddira i la gran esperança
- CONSEQÜÈNCIES D’UN CALENDARI SATURAT La UEFA monitoritza totes les lesions que torturen el futbol
- Crònica rosa Sexe, mentides i cintes de vídeo (a l’espanyola)