Cautela a Junts amb les tesis de Puigdemont sobre els pactes amb el PP

El partit mostra la seva llibertat per negociar però tem confondre l’independentisme

Cautela a Junts amb les tesis de Puigdemont sobre els pactes amb el PP

fidel masreal

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Junts per Catalunya avala la tesi del seu líder, l’expresident Carles Puigdemont, segons la qual el partit independentista no està lligat al PSOE i podria arribar a acords amb el PP si es compleixen determinades condicions. El portaveu de JxCat, Josep Rius, va deixar clara la posició després de la reunió de l’executiva, i va assegurar que el seu partit té "les mans lliures per pactar" a Madrid i que ho farà "en funció dels interessos" dels catalans perquè "no forma part del bloc de govern actual" ni del bloc de l’oposició. La formació independentista veu amb bons ulls aquesta presa de posició per demostrar llibertat de moviments. No obstant, diversos dirigents admeten en privat que l’opció dels populars és pràcticament irrealitzable i que no han de coquetejar massa amb aquesta hipòtesi perquè el votant independentista podria distanciar-se de les seves sigles.

Puigdemont és el gran líder de Junts, per molt que no ostenti càrrecs orgànics. Ell és qui pilota les grans decisions, com la política d’aliances. Va portar la batuta personalment de les negociacions amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern central. I les seves opinions rarament són qüestionades. És el cas de la seva aposta inequívoca per no vincular-se al PSOE i deixar la porta oberta a qualsevol aliança en benefici dels interessos de l’independentisme.

¿Moció de censura?

Fa uns mesos, ja es va generar una polèmica quan l’expresident, en una conversa privada amb el líder del PP europeu, Manfred Weber, va deixar anar la idea que Junts votaria amb els populars si no avançava la negociació amb el PSOE sobre la qüestió catalana i li va deixar caure fins i tot que es podria plantejar una moció de censura contra Sánchez. Posteriorment, fonts de Junts van rebaixar el contingut d’aquesta conversa i van assegurar que Puigdemont va transmetre a Weber "el compromís de sostenir el Govern del PSOE en funció del compliment dels acords".

Més recentment, l’excap del Govern català va sortir al pas d’un ple de l’Eurocambra en què per àmplia majoria es va reclamar a Espanya que investigui els contactes de l’independentisme amb Rússia. I ho va fer amb una carta enviada a tots els eurodiputats en què va afirmar que això no passaria si Junts "hagués permès la investidura d’Alberto Núñez Feijóo o impedit la de Sánchez".

Internament, Junts considera que els cops d’efecte de Puigdemont tenen un sentit tàctic: demostrar que el partit no està lligat al PSOE, com sí que ho està ERC –segons el parer de Junts–. Una tàctica que té a veure probablement amb la proximitat de les eleccions europees i la necessitat de tenir en compte el votant independentista que pot sentir-se incòmode amb el sí de Junts a Sánchez.

Notícies relacionades

Però l’anvers d’aquesta tàctica, segons s’admet al partit, és acabar generant confusió a les bases independentistes. De fet, s’admet que un pacte amb el PP avui és pràcticament impossible, perquè el company de viatge dels de Feijóo és Vox. La idea de la moció de censura a Sánchez és ja "ciència-ficció", conclouen fonts en privat. "Amb Vox pel mig, és senzillament impossible", assenyalen aquestes fonts.

La conclusió respecte a la política d’aliances a Junts és que el més útil és no coquetejar amb la hipòtesi del PP, tret que ho faci Puigdemont puntualment i amb la seva habilitat dialèctica. El que sí que és útil al partit és mostrar llibertat de moviments per descriure, per contra, ERC com un partit lligat al PSOE per la ideologia d’esquerres.

Temes:

Govern PSOE