Els socis li retreuen la falta de propostes després de tenir en suspens el país

ERC denuncia davant la JEC el cap de l’Executiu per "ús electoralista" del càrrec

16 de noviembre de 2023, Pedro Sánchez es reelegido presidente del Gobierno, con los acuerdos de investidura de Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, PNV, BNG y Coalición Canaria.

16 de noviembre de 2023, Pedro Sánchez es reelegido presidente del Gobierno, con los acuerdos de investidura de Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, PNV, BNG y Coalición Canaria. / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pedro Sánchez va anunciar ahir la seva decisió de "parar i reflexionar" i no va tardar a comptar amb el suport –més o menys tebi– dels socis del PSOE. No obstant, l’anunci que continuarà en el càrrec, amb el mer compromís d’impulsar una "regeneració democràtica", els va molestar a tots ells. ERC, Junts, EH Bildu, el PNB, Podem i BNG li van retreure haver mantingut en suspens el país durant cinc dies sota l’amenaça de dimitir i que no hagués posat sobre la taula cap iniciativa per revertir les notícies falses fetes per l’extrema dreta. Sobretot, després que Sánchez els assenyalés com l’origen de la seva decisió de parar.

La vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, va ser la primera a pronunciar-se. "Si estem en un punt i a part, aquest punt i a part s’ha d’omplir de contingut, d’iniciativa política i de mesures noves", va avisar. No obstant, va ser la més delicada a l’hora de criticar Sánchez. A l’altre costat, i posats en campanya electoral, ERC i Junts van ser els més durs. Els republicans van presentar davant la Junta Electoral Central (JEC) una denúncia contra el president del Govern per haver fet un "ús dels poders públics amb finalitats electorals". En concret, ERC va denunciar la compareixença de Sánchez per anunciar que continuava, l’entrevista que li va fer TVE per abordar la qüestió i l’enquesta del Centre d’Estudis Sociològics (CIS) sobre el tema.

En la mateixa línia es va expressar el secretari general de Junts, Jordi Turull: "Sánchez no ha fet cap proposta per revertir la situació que ha originat la crisi, no ha anunciat cap iniciativa per fer-hi front, cosa que demostra encara més el caràcter electoralista de la seva maniobra". A més, va retreure al líder del PSOE que només posés l’accent en la persecució judicial i mediàtica que pateixen alguns polítics quan l’ha afectat a ell.

Els socis bascos

Notícies relacionades

Les crítiques també li van arribar des dels socis bascos. La portaveu d’EH Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua, va recordar al cap de l’Executiu que esperen "fets i no només paraules" i que "el moment és ara". "Hem assistit a un fet insòlit, que tampoc era necessari per als objectius que públicament [Sánchez] deia perseguir i el millor que es pot dir és que l’episodi ja ha acabat", van ser les paraules del portaveu del PNB a la Cambra baixa, Aitor Esteban.

"No es pot tenir el país en suspens durant cinc dies sense oferir cap solució als grans problemes que té el nostre país", va afirmar Ione Belarra, secretària general de Podem. Néstor Rego, diputat del BNG, es va preguntar si Sánchez, a més de quedar-se, "farà alguna cosa per frenar la dreta i garantir la regeneració democràtica".