El PP, a punt de perdre la majoria absoluta a Galícia a sis dies del 18-F

El creixement del BNG obre la porta a un Govern d’esquerres, mentre que Vox i Sumar podrien entrar al Parlament

El PP, a punt de perdre la majoria absoluta a Galícia a sis dies del 18-F

FDV

1
Es llegeix en minuts
J. R.

Poques hores abans que entri en vigor l’obsoleta prohibició de publicar sondejos durant els cinc dies previs a unes eleccions, el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) torna a situar el PP a punt de perdre la majoria absoluta a Galícia en els comicis de diumenge. Igual com fa una setmana, Alfonso Rueda es manté en una forquilla de 34-38 escons (ara en té 42), sent 38 el llindar de la majoria absoluta al Parlament gallec. En canvi, el BNG s’anota un nou creixement i podria arribar als 24-31 diputats (avui en té 19), mentre que el PSOE es desploma i podria quedar-se amb 9-14 parlamentaris (ara en té 14).

La governabilitat segueix, doncs, en l’aire i, com passava en les dues enquestes anteriors del CIS, s’obre la porta a un Govern d’esquerres liderat pel BNG, que creix amb força i ara té cinc escons més que fa una setmana. De fet, mentre el PP de Rueda s’ha estancat en el 42,2% dels vots, els nacionalistes gallecs han pujat mig punt, fins al 33,4%, i els socialistes han perdut dos punts, retrocedint fins al 18,1% i amb el temor de quedar per sota dels 10 diputats.

Notícies relacionades

Aquest últim estudi s’ha realitzat a partir de 3.945 entrevistes, entre el 5 i el 7 de febrer, la mateixa setmana en què va tenir lloc el debat electoral, però abans que el PP revelés el seu polèmic posicionament sobre els indults condicionats als encausats pel procés.

L’altra novetat d’aquest sondeig és la possibilitat que els tres partits que lluiten per entrar al Parlament de Galícia poden aconseguir-ho. Sumar s’ha recuperat lleument i se situa en una forquilla de 0-2 escons, però ara és Vox el que li trepitja els talons. Els ultradretans han guanyat un punt i mig i es mouen en una forquilla de 0-1 diputats, el mateix que Democràcia d’Ourense, el partit que governa amb el PP l’Ajuntament d’Ourense. En aquestes tres formacions podria estar la clau de la governabilitat. n

Temes:

Sumar BNG Govern Vox