El perdó al procés

Ayuso i Moreno tanquen files amb Feijóo a l’espera de les gallegues

Després d’un cap de setmana de sorpresa i incredulitat entre els dirigents populars, el PP evita emetre qualsevol crítica a la "reconciliació real" amb Catalunya que la cúpula defensa en privat

Ayuso i Moreno tanquen files amb Feijóo a l’espera de les gallegues

EP

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El caos provocat per la direcció del PP, a l’admetre sense càmeres davant 16 periodistes que veu necessari avançar en la "reconciliació real" amb Catalunya i que Alberto Núñez Feijóo s’obriria a donar un indult "amb condicions" a Carles Puigdemont, ha posat en guàrdia un partit que aquest diumenge es juga molt en les eleccions de Galícia. Se la juga Alfonso Rueda, president de la Xunta i candidat del PP, i se la juga Feijóo, que va deixar Galícia per conquerir la Moncloa i no ho va aconseguir.

Tant els barons, amb els poderosos Isabel Díaz Ayuso i Juanma Moreno al capdavant, com els habituals crítics amb qualsevol coqueteig amb Junts (Cayetana Álvarez de Toledo i Alejandro Fernández, principalment) han decidit mirar cap a una altra banda i estrènyer les files. Almenys, fins diumenge. Ara només toca remar per Rueda, insisteixen. "Pregunta’m què s’ha de fer quan estiguin tots els vots comptats i sapiguem què ha passat", és a grans trets el comentari més repetit.

El consol, coincideixen tant fonts de la direcció nacional com de les baronies, és que creuen que aquesta polèmica no tindrà un impacte fatal en l’electorat "més rural" del PP a Galícia i la Xunta continuarà tenint un president del PP. El problema, afegeixen tot seguit aquestes mateixes fonts, és que unes eleccions que es presentaven fàcils ara es compliquen i Vox en traurà rèdit. "I, a sobre, tot per una mala gestió de Génova", es queixa un president autonòmic. Si la ultradreta puja un parell de punts en vots, dificultarà que el PP sumi diputat en algunes províncies i aquests escons poden acabar en les esquerres. La por de perdre aquest feu, inexistent fins ara, s’ha despertat.

Davant 16 periodistes

Després d’un cap de setmana de reaccions de sorpresa i incredulitat entre els dirigents conservadors, ahir el PP es va despertar sense emetre ni una crítica a aquesta "reconciliació real" amb Catalunya que la cúpula conservadora defensa en privat, de manera que contradiu totalment la seva posició pública aquests últims mesos. El que ha reconegut la direcció del partit en una conversa sense càmeres i davant 16 periodistes (de televisió, ràdio, diaris, webs i una agència) respon a una posició política moderada i de concòrdia que el màxim líder no ha defensat aquests mesos: cal recordar que el PP ha arribat a demanar una reforma del Codi Penal perquè els partits independentistes puguin ser il·legalitzats si declaren la separació del territori, com va fer Carles Pugidemont el 2017.

La informació publicada dissabte pels mitjans és transcendent, perquè fins ara no se sabia que, en les reunions "informals" que dirigents conservadors van mantenir amb representants de Junts a la tardor per saber si Puigdemont recolzaria la investidura de Feijóo, el polític gallec havia sol·licitat un informe als seus per veure si podia concedir l’amnistia. El seu equip ho va arribar a analitzar "de manera sòlida en termes jurídics" durant 24 hores i, després d’aquell temps, ho va descartar per considerar-la "manifestament inconstitucional".

El moment triat per la cúpula del PP per revelar aquestes dades i també el detall que Feijóo no creu que es pugui demostrar que Puigdemont va cometre un delicte de terrorisme és molt inoportú: en l’equador d’una campanya electoral que els populars han plantejat com un plebiscit sobre Pedro Sánchez i la seva defensa de la llei d’amnistia.

Voladura controlada

Notícies relacionades

A què es deu l’error de càlcul de la cúpula del PP per admetre tot això davant la premsa no està clar encara. En el PSOE i l’entorn de la Moncloa es pressent que és una voladura controlada: això és, donar algunes pinzellades sobre el que Feijóo va accedir a negociar amb Junts per si Puigdemont mostra proves del contingut d’aquestes converses de la tardor. L’expresident va dir en una carta pública la setmana passada, en la qual es regirava contra les acusacions de terrorisme pels jutges, que "tot se sabrà" i els populars es poden haver posat nerviosos. "A veure com es desenvolupen els esdeveniments i a veure el que van deixant anar els de Junts", diu un diputat crític amb qualsevol tipus de comunicació amb Junts.

En el partit, alguns dirigents han decidit utilitzar la fàcil i perillosa estratègia (en termes democràtics) d’acusar la premsa de manipulació. La presidenta de la Comunitat de Madrid ha preferit agafar-se al que ha dit Feijóo davant els micròfons sempre, per no comentar les informacions periodístiques i no portar la contrària al seu cap de files. "Ha dit el mateix, no a amnistia, no a indults i sí a continuar investigant", va dir en una entrevista a La mirada crítica, de Telecinco, abans d’acusar els socialistes de ser uns "trilers". La mateixa estratègia va aplicar Moreno. "Feijóo s’ha negat rotundament sempre [a l’amnistia i a l’indult", va dir. Fonts de la Junta d’Andalusia no han volgut insistir en el canvi de guió del PP i han demanat centrar-se "en la campanya" de Galícia. Cal esperar a diumenge.