L’operació Catalunya

Els Pujol demanen que l’Audiència investigui el setge de Villarejo

La família de l’expresident creu que Andorra no indaga en les activitats del comissari

Els Pujol demanen que l’Audiència investigui el setge  de Villarejo

TOno CAlleja CRISTINA GALLARDO

1
Es llegeix en minuts
Tono Calleja
Cristina Gallardo

La representació legal de Jordi Pujol Ferrusola ha recorregut davant la Sala Penal de l’Audiència Nacional la decisió del jutge Manuel García Castellón que s’investigui l’operació parapolicial contra la família de l’expresident català al considerar acreditat que el procediment judicial que se segueix a Andorra per aquests fets se circumscriu a un presumpte delicte de revelació de secret professional o bancari; i que no engloba l’actuació completa exercida pel comissari José Manuel Villarejo en perjudici de Pujol Ferrusola i la seva família.

Així consta en el recurs presentat l’1 de febrer, al qual ha tingut accés aquest diari. El lletrat dels Pujol mira que s’investigui l’operació parapolicial de la policia política a l’Audiència Nacional en el si del cas Tándem, que té com a objecte específic "la investigació de les activitats presumptament delictives del funcionari de policia Villarejo en el seu conjunt (amb múltiples perjudicats)", completa l’escrit.

"La mera existència d’‘un procediment incoat en aquella jurisdicció’ no és un fet impeditiu a la investigació a Espanya de conductes declaradament delictives ni està tampoc en l’arbitri de cap òrgan jurisdiccional nacional renunciar a una persecució que li ve imposada ex lege", adverteix el document, en reacció a la decisió de García Castellón.

"Igualtat de condicions"

Notícies relacionades

El document reclama "igualtat de condicions que qualsevol altre perjudicat, a fi de poder exercitar l’acusació particular, valent-se del resultat de les diligències practicades fins ara". A més, els lletrats adverteixen de la "irrellevància" que suposa que Andorra estigui investigant una part dels delictes que es desprenen de la presumpta persecució de la policia política als Pujol, ja que la llei vigent especifica que només l’absolució o l’indult dels autors a l’estranger impossibilitarien la persecució a Espanya: "I cap de les dues s’ha produït en els procediments que se segueixen a Andorra", asseguren.

Els lletrats ressalten que una vegada que s’ha constatat que el fet delictiu "té previsió en els codis penals espanyol i andorrà, concurrent –en suma– la doble incriminació, no hi ha raó per limitar el coneixement dels tribunals espanyols, tot i que el fet comès per espanyol contra espanyol es consumés a l’estranger".