Feijóo acusa Sánchez de voler exportar el procés

"Galícia no necessita un Puigdemont amb un altre nom", assenyala el líder del PP davant un hipotètic pacte dels socialistes amb el BNG

Feijóo acusa Sánchez de voler exportar el procés

EFE

3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Galícia no necessita més governants com Sánchez. No necessita un Puigdemont amb un altre nom". Amb aquest argument, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va demanar el vot per al seu successor a la Xunta de Galícia, Alfonso Rueda, el primer cap de setmana de la campanya electoral gallega. Així els populars, que van aconseguir omplir amb prop de 10.000 persones la plaça de toros de Pontevedra, van acusar els socialistes d’estar disposats a replicar una espècie de procés a Galícia, donant la presidència al BNG si el PP perd la majoria.

"Menys egoisme i més generositat, menys frivolitat i postureig i més responsabilitat, menys sobiranisme i més autonomisme, menys fractura i més xunts, menys Sánchez i més Rueda", va afirmar Feijóo, que va compartir escenari amb l’expresident del Govern Mariano Rajoy. Un Rajoy que es va pronunciar en uns termes molt similars als de Feijóo, assegurant que els gallecs no volen que els "governin Puigdemont i Otegi". En aquest sentit, va demanar que no guanyin "els que donen indults", "els amics de Putin" o "els que blanquegen ETA", i va criticar durament la llei d’amnistia.

Ho va fer unes hores després que el president del Govern, Pedro Sánchez, aprofités la campanya per carregar contra els seus antecessors en l’Executiu central, concretament, contra el també gallec Mariano Rajoy, a qui va acusar de ser el responsable de la "crisi territorial més greu" que ha viscut Espanya amb la seva "irresponsabilitat". Una acusació que l’expresident va respondre atribuint al PSOE que vulgui convertir "en bons" els que "van violar la Constitució" i en "dolents" tant el Govern, "que va aplicar el 155", com els "jutges".

Eleccions clau

També sobre la llei d’amnistia es va pronunciar Feijóo, que la va considerar un "pagament de la legislatura" i un "privilegi per a uns quants". En aquest sentit, va assegurar que l’actual Govern és una "vergonya per a Europa" i els va acusar de voler "suplantar els jutges". Tot això, la mateixa setmana que el vot contrari de Junts a l’amnistia es va veure com una petita esperança per als de Feijóo. No obstant, socialistes i postconvergents semblen haver redreçat els cursos de la negociació, i Pedro Sánchez va allunyar qualsevol indici d’avenç electoral assegurant que li queden "1.260 dies" de legislatura.

Així, amb un possible canvi en el Govern que no sembla a prop, les eleccions gallegues del 18 de febrer seran clau per al PP, especialment per a Alberto Núñez Feijóo. Per primera vegada des del 2009 el seu nom no figurarà a les paperetes. No obstant, l’actual líder del PP s’hi juga molt més que el propi candidat, Alfonso Rueda. Els resultats es llegiran en clau nacional. Revalidar la majoria absoluta consolidaria Feijóo com a líder de l’oposició, mentre que perdre-la podria obrir una nova crisi en el lideratge del PP.

Notícies relacionades

Davant aquest escenari, el dirigent popular va demanar aprofitar les pròximes dues setmanes per lluitar cada vot i garantir-se quatre anys més al capdavant de la Xunta. "Es pot guanyar, però sense prou majoria per governar, creieu-me, que alguna cosa sé", va advertir Feijóo, que va repetir una vegada i una altra durant el seu discurs que Galícia no es mereix "el desgovern" que considera que provoca Pedro Sánchez ni que el nacionalisme repliqui a la seva terra "els problemes de fractura" que considera que han provocat al País Basc i a Catalunya.

Feijóo es va entregar a la plaça de toros de Pontevedra, considerada un dels amulets del PP gallec, on l’organització acudeix des de la campanya del 2009, quan Feijóo era candidat i va coronar-se com a president de Xunta. Justament a aquesta espècie de talismà popular es va referir el líder del PP durant la seva intervenció, indicant que a aquesta localització s’entra com a candidat de la Xunta de Galícia i se’n surt com a president.