La ‘policia política’ va rastrejar diversos fiscals a Catalunya

La persecució que buscava evitar un "boicot" a les indagacions al voltant de Pujol i altres polítics va arribar al jutge del cas Palau

La ‘policia política’ va rastrejar diversos fiscals a Catalunya

TONo calleja CRISTINA GALLARDO

2
Es llegeix en minuts
Tono Calleja
Cristina Gallardo

Les gravacions recopilades durant anys pel comissari Villarejo i les seves agendes evidencien que el clan del comissari va seguir els fiscals Alberca i Grinda, a més de Rodríguez Sol; i el jutge Josep Maria Pijuan al sospitar que podien descobrir la seva operació il·legal contra els Pujol i altres polítics catalans. Fa tan sols uns dies la Fiscalia va anunciar que ha obert una investigació per determinar si hi va haver espionatge per part de la policia política a qui va ser fiscal superior de Catalunya fins al 2013, Martín Rodríguez Sol. Però segons ha pogut constatar EL PERIÓDICO en diferents gravacions a què ha tingut accés, així com a les agendes personals del comissari José Manuel Villarejo, el clan parapolicial va perseguir més d’un fiscal i alguns jutges al llarg del temps.

Sobre el cas concret de Rodríguez Sol, aquest diari ha rastrejat les anotacions als diaris de Villarejo detectant que va escriure sobre això, el 29 de novembre de 2012, en plena primera fase de la investigació parapolicial contra polítics catalans: "Germà del fiscal. De Luis Rodríguez Sol. Salinas". En aquelles dates el fiscal en cap de Catalunya era Martín Rodríguez Sol i el seu germà, Luis, a la Fiscalia Anticorrupció, llavors dirigida per Antonio Salinas, a qui es refereix el polèmic comissari en el seu escrit.

La Fiscalia estudia ara oficialment si Martín Rodríguez Sol va ser espiat pel clan de Villarejo per determinar si tenia afinitats amb Unió Democràtica de Catalunya, segons informació publicada per eldiario.es i La Vanguardia. Però hi ha més proves del marcatge al qual tenia sotmesos altres fiscals i jutges, en un intent de salvaguardar les seves operacions il·legals a sòl català. Villarejo va iniciar el 2014 una persecució contra fiscals que estaven investigant a Catalunya i Andorra, però també contra el jutge que va instruir el cas Palau, Josep Maria Pijuan, al considerar que tots ells pretenien "boicotejar" la seva investigació parapolicial contra polítics catalans com Jordi Pujol Soley.

Els diners d’Andorra

Notícies relacionades

Així consta en una gravació del 22 d’agost de l’esmentat any, que està inclosa en el sumari de la peça separada número 34 del cas Tàndem o Villarejo, en la qual el comissari jubilat dona compte al que va ser secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, de les seves indagacions sobre el patrimoni de l’expresident Pujol. Un mes abans, el 25 de juliol del 2014, Pujol havia reconegut que havia ocultat diners a Andorra al marge d’Hisenda.

"Hem dit allò del tema de Grinda i de Pijuan. Això convindria d’alguna manera, no sé, almenys que ell digui... ‘Escolta... ¿amb qui t’has reunit?’. Ha sigut a Andorra, i m’ho han confirmat, s’ha reunit amb el fiscal de Catalunya [José María Romero de Tejada] i amb Pijuan, i han estat veient el disseny de com boicotejar-ho tot. O sigui, tots em diuen que la meitat del text [...] la querella l’han parit perquè els ho han indicat allà", diu Villarejo en una conversa gravada a Francisco Martínez, a qui detalla les seves activitats en el marc de l’operació parapolicial que el comissari jubilat va denominar Proyecto Barna, i que periodísticament s’ha batejat com a operació Catalunya i que va albergar l’espionatge il·legal a polítics i personalitats.