La Guàrdia Civil ja va advertir el jutge el 2021 del focus de Tsunami en el Rei

Els agents van avisar d’una possible acció de la plataforma en un acte de Felip VI

La Guàrdia Civil ja va advertir el jutge el 2021 del focus de Tsunami en el Rei

ÁNGELeS VÁZQUEZ J. G. ALBALAT

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón investiga l’organització i finançament de Tsunami Democràtic des que va començar la seva activitat el 2019, uns mesos abans que el Tribunal Suprem dictés la sentència del procés contra la qual van focalitzar les seves convocatòries. No obstant, fins al passat dia 26 mai havia esmentat que també investigués els presumptes responsables de la plataforma per tenir "en ment" un suposat pla contra el Rei durant una visita a Catalunya, i això que en la causa consta un informe de la Guàrdia Civil d’abril del 2021, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, on ja s’esmentava.

El document policial està fet amb les captures de missatges que l’empresari Josep Campmajó, un dels imputats en Tsunami Democràtic, tenia al seu ordinador, malgrat que es descriu com "una persona amb formació en seguretat privada, escorta privada i ciberseguretat", i entre les recomanacions amb altres imputats figurava expressament no guardar missatges o captures de pantalla sobre les seves accions.

Entre els missatges analitzats pels agents estan els que es va intercanviar amb persones amb accés a bases policials a les quals es preguntava per matrícules o "protocols policials d’accés restringit" i, en concret, amb Xuxu Rondinaire. El jutge García Castellón va demanar divendres a la Guàrdia Civil que esbrinés la seva identitat.

L’informe es trobava entre els remesos el 2021 pel Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona al Jutjat Central d’Instrucció número 6, quan el jutge Joaquín Aguirre es va inhibir a favor de l’Audiència Nacional pel que fa a Tsunami Democràtic i es va reservar en exclusiva la investigació de la trama russa del procés, cosa que va contribuir que Manuel García Castellón arxivés la seva sobre presumptes espies d’aquesta nacionalitat.

Amb les captures de missatges del juliol del 2020 entre Campmajó i Xuxu Rondinaire els guàrdies civils conclouen que planejaven una acció contra la comitiva del Rei durant una pròxima visita a Catalunya. L’informe situava el pla durant la visita que Felip VI va realitzar el 20 de juliol del 2020 al monestir de Poblet a Tarragona. Afegia que "diversos grups de manifestants amb simbologia independentista van mirar de boicotejar l’acte, tal com va ser difós per premsa i televisió". També recollia una notícia del diari El País referida a "actes de sabotatge a Girona", en les vies de l’AVE amb pneumàtics als quals es va calar foc, entre els que hi havia signes antimonàrquics. Segons Renfe hauria afectat 2.000 viatgers, si l’avaria es mantenia tot el dia.

Notícies relacionades

En les captures de pantalla reproduïdes per l’Institut Armat apareix l’expressió "Guàrdia R", que el jutge cita en la seva interlocutòria de divendres com a indicatiu que l’objectiu era Felip VI. En un altre missatge, a més, Xuxu Rondinaire referia que havia dit que procedia d’"un company d’Intel·ligència", cosa que coincideix amb l’afirmació de García Castellón que "amb molta probabilitat" podria pertànyer a algun cos policial, possibilitat que en aquest informe també es planteja, igual com se cita un policia local de Girona, al qual algun dels imputats preguntava pels propietaris de certes matrícules per veure si estaven sent vigilats.

Però no ha sigut fins fa gairebé tres anys després d’aparèixer a l’informe, quan el jutge García Castellón ha expressat en una interlocutòria que "la conversa permet inferir que Tsunami Democràtic podria tenir al cap realitzar alguna actuació en relació amb la visita del Rei a Barcelona".