El Partit Popular renova el pols del carrer contra la llei de l’amnistia

El líder del PP va prometre als seus que "rescatarà democràticament el país" i adverteix que Sánchez i les seves aliances "han desencadenat una tempesta de dignitat" que es veurà reflectida a les urnes

El Partit Popular renova el pols del carrer contra la llei de l’amnistia

paloma esteban

3
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

El PP va tornar a congregar desenes de milers de persones a la Plaça d’Espanya de Madrid, en la primera manifestació de l’any, a només dos dies que la llei d’amnistia arribi al ple del Congrés dels Diputats. El partit d’Alberto Núñez Feijóo va tocar a sometent: José María Aznar i Mariano Rajoy van anar-hi, igual que la majoria dels presidents autonòmics. I el líder conservador va prometre que "aquest Govern tindrà un final i que arribarà més d’hora que tard".

A les portes que es debati la norma que perdonarà tots els delictes del procés i en plena ressaca, encara, de l’esmena sobre el terrorisme que el PSOE va acabar assumint, Feijóo es va pronunciar amb total contundència: "Quin insult dir als policies que no han patit violència ni actes terroristes" a Catalunya. Just després va demanar un aplaudiment per a la Policia, la Guàrdia Civil i les Forces de Seguretat, i la plaça va firmar el rugit més gran, per sobre dels crits de suport als dirigents del PP i a Isabel Díaz Ayuso.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, que va precedir Feijóo en el torn d’intervencions, també va afirmar que en el procés "hi va haver terrorisme" i va citar en el míting el jutge de l’Audiència Nacional, Manuel García Castellón, per clamar contra els "assenyalaments" del Govern a jutges, fiscals i la resta de funcionaris. També hi va haver aplaudiments dels congregats quan es va sentir el nom del magistrat, que fa dies que acapara titulars.

Feijóo es va dirigir als assistents -70.000 segons el PP i 45.000 per la Delegació del Governcentral– i va assegurar que les aliances de Pedro Sánchez amb els independentistes "han desencadenat una tempesta de dignitat a tot Espanya", que "cada dia és més gran" i que es veurà reflectida en pròximes concentracions al carrer, en les institucions i, sobretot, "a les urnes" quan hi hagi oportunitat. Per al PP el cicle electoral que començarà a Galícia i acabarà amb les eleccions europees al juny és clau.

El missatge d’oposició va ser molt clar: "Rescatarem democràticament aquest país, restituirem la igualtat entre tots els ciutadans, el seu dret que ningú li imposi un país que ningú ha escollit", va continuar Feijóo elevant el to del discurs.

Les crítiques al president del Govern es van succeir amb paraules molt dures. Primer, parlant de la seva "obsessió megalòmana" que "ens ha portat a la decadència". "Sí que passarà a la història i ho farà per les seves mentides, la seva conveniència, la seva cobdícia, per vendre’s ell i el PSOE i per posar en venda Espanya".

Feijóo va ironitzar amb el fet que "Zapatero l’acompanyi a tot arreu" (l’expresident va tenir un paper fonamental a la campanya del 23J, com després en l’explicació sobre l’amnistia o recentment en la convenció política del PSOE a la Corunya) per "assegurar-se que és Sánchez i no ell que sigui recordat com el pitjor president de la democràcia espanyola".

El que també va voler fer el líder conservador va ser preparar els seus per als mesos que venen: "Són capaços de qualsevol cosa. Voldran dividir-nos, ocupar totes les institucions, ens pressionaran, ens insultaran. Ni amb totes les males arts podran evitar el que mereixen", va continuar, per reconèixer que recuperar el Govern central "no serà qüestió d’un dia" sinó "del que decideixin els independentistes". Però va insistir: "Es tardi el que es tardi, aquí ens tindran, drets, defensant el nostre país i els nostres principis. Aquest país no es rendirà, els delictes seran castigats, el Govern serà de tots i per a tots, i Pedro Sánchez serà el passat que oblidarem".

"Amnistia en el meu nom, no"

Notícies relacionades

Ayuso va parlar just abans de Feijóo i va donar les gràcies als assistents "per no desentendre-se’n i per dir que amnistia en nom meu, no". El PP és conscient que és complicat mantenir els nivells de mobilització durant mesos, però va tornar a congregar moltes desenes de milers de persones. La reflexió dels dirigents del PP es repeteix: cap altre partit, diuen, seria capaç de fer concentracions similars en aquest moment.

La presidenta madrilenya es va pronunciar sobre el debat del moment, com el seu cap de files va fer després: "Volen confondre el vandalisme amb terrorisme. Però l’article 573 del Codi Penal és molt clar. I tenien aquestes finalitats: subvertir l’ordre constitucional i alterar la pau pública", va repetir, ironitzant sobre els socis de Sánchez: "Ara Otegi és un home de pau i Junts ja no és un partit xenòfob".