El poder judicial

Brussel·les imposa al PSOE i al PP un calendari ràpid per renovar el CGPJ

La CE en té llestos els terminis, pendents d’aprovació per les dues forces 

Totes les parts assumeixen que els temps no es poden allargar

Brussel·les imposa al PSOE i al PP un calendari ràpid per renovar el CGPJ

Paloma ESTEBAN Iván Gil

2
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

La renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) començarà ben aviat un nou capítol. La Comissió Europea va rebre la proposta del PP –a la qual el president del Govern va donar el vistiplau en la seva reunió del desembre amb Alberto Núñez Feijóo– de supervisar la negociació de l’òrgan de govern dels jutges, tantes vegades frustrada en els últims anys. I, segons fonts pròximes a l’Executiu comunitari, el paper està acabat, i el PP i el PSOE l’han de rebre i li donar llum verda.

La proposta, segons expliquen i també en els dos grans partits hi compten, fixarà una metodologia amb els objectius per aconseguir i, sobretot, un calendari. No és un assumpte menor perquè al juny hi ha eleccions europees i cap de les parts veu viable que l’assumpte s’estiri sine die. Al contrari. Brussel·les està disposada a mediar entre els populars i els socialistes per resoldre un problema que ja ha tingut ressò en les institucions comunitàries des de fa temps. Però en la Comissió també entenen que s’ha de comprovar en un termini ràpid si hi ha voluntat real i capacitat per a l’acord. I això es farà a través d’uns terminis concrets.

Cita electoral a Galícia

Tal com ha pogut saber EL PERIÓDICO, el moviment següent que hauria de ser "imminent" és que el PP i el PSOE donin el seu vistiplau a la proposta. I, després, si les dues parts accepten, començarien els treballs. Un calendari ràpid és el que esperen als dos quarters generals.

Notícies relacionades

I també creuen que hauria de ser així, tot i que ben a prop està ja la primera cita electoral a Galícia. El PP s’hi juga molt, perquè necessita revalidar la majoria absoluta. En altres ocasions, especialment en l’últim intent del 2022, les converses van acabar frustrant-se per la proximitat del nou cicle electoral. A Génova, de fet, van canviar la seva estratègia per endurir el to contra el Govern, entenent que la renovació era incompatible amb el canvi en el Codi Penal exigit pels independentistes per eliminar el delicte de sedició i variar el de malversació.

Els socialistes eviten aclarir si estan disposats a acceptar la proposta del PP de renovar el CGPJ amb el sistema vigent i de manera paral·lela acordar la reforma de la llei del poder judicial perquè siguin els jutges els que elegeixin la majoria dels vocals. Sí que diuen estar disposats a acceptar la metodologia que proposi la Comissió Europea, però entenen que Brussel·les no demanarà una reforma paral·lela a l’hipotètic pacte.

Temes:

Govern PSOE