Pedraz eleva la causa Pujol a la Sala Penal

La decisió del jutge permetrà fixar la data del judici oral contra l’expresident. Es perfila el sorteig per determinar la secció de magistrats –primera, segona o quarta– que formarà el tribunal d’enjudiciament previsiblement a partir de setembre.

Pedraz eleva la causa Pujol a la Sala Penal

GLÒRIA SÀNCHEZ / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

El jutge Santiago Pedraz, titular del Jutjat central número 5 de l’Audiència Nacional, ha elevat la causa a la Sala Penal de l’Audiència Nacional per fixar data de celebració del judici oral contra l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol i els seus set fills, a més de Mercè Gironés, exdona de Jordi Pujol Ferrusola, i 10 empresaris.

En la providència, dictada el 15 de gener passat, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, el jutge Pedraz assenyala: "Es dona per finalitzat aquest procediment i, en conseqüència, vist l’estat de les actuacions, que s’elevin les actuacions a la Sala Penal de l’Audiència Penal per a l’enjudiciament". Pedraz va obrir judici oral en aquesta causa el juny del 2021. No obstant, problemes tècnics amb la part documental residenciada a l’anomenat núvol informàtic de l’Audiència Nacional, van fer que la defensa plantegés la necessitat de procedir a un expurgació de continguts.

La defensa va sol·licitar accés a una còpia efectuada des dels discos durs originals en els quals s’emmagatzemava tot el procediment. Cristóbal Martell, el lletrat que coordina la defensa, va considerar que aquesta còpia era "l’única solució realment operativa per realitzar l’expurgació amb totes les garanties", protegint així "tant el dret de defensa com el dret fonamental a la intimitat" de la família Pujol, que "vuit anys després de les entrades i registres" als seus domicilis té dret –recalcava en el seu recurs de reforma– a "accedir íntegrament" al contingut dels dispositius informàtics intervinguts per ordre judicial. Finalment, després de dos anys llargs, el desembre passat, segons assenyala el jutge en la seva providència, la defensa va comunicar la finalització de la tasca d’expurgació. Les parts acusadores són, després de la retirada de l’acusació de Grand Tibidabo, la Fiscalia Anticorrupció, l’advocacia de l’Estat (que no acusa l’expresident Pujol) i l’acusació popular de Podem, personada també en la causa, tot i que cal veure si finalment acudirà al judici.

Notícies relacionades

L’acusació ha estimat "desmesurat" el patrimoni dels membres de la família, que haurien ocultat una "ingent quantitat de diners a Andorra", producte del favor a "alguns empresaris que van resultar adjudicataris en diferents concursos públics de l’administració catalana". Seran jutjats com a autors dels delictes d’associació il·lícita, blanqueig de capitals, falsedat en document mercantil, delictes contra la Hisenda Pública i frustració de l’execució, i seran citats 300 testimonis, juntament amb diverses proves pericials.

L’expresident Jordi Pujol i Soley complirà 94 anys el 9 de juny i, amb tota probabilitat, serà l’acusat de més edat que segui a la banc dels acusats en la història de l’Audiència Nacional.