Junqueras recolza Aragonès per a les pròximes eleccions catalanes

Els dos dirigents exhibeixen màxima sintonia en la proclamació oficiosa de la candidatura i el president augura la tornada del líder d’ERC a la Generalitat per escriure «pàgines glorioses»

Junqueras recolza Aragonès per a les pròximes eleccions catalanes

GabRIEL UBIETO

4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Oriol Junqueras, va beneir públicament aquest dissabte Pere Aragonès com a candidat de la formació per mirar de revalidar la presidència de la Generalitat en les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya. Junqueras, tal com va avançar EL PERIÓDICO, va donar formalment el seu suport a l’actual líder del Govern en el Consell Nacional d’ERC celebrat al Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC).

Si bé els esmentats comicis no tenen de moment data fixada –apunten a «l’any vinent», és a dir, principis del 2025, segons es va referir l’acabat d’ungir futur cap de llista– els republicans han volgut deixar ja clar quin serà el seu candidat per dissipar tot dubte sobre possibles diferències internes. Aragonès va agrair la confiança i li va tornar a Junqueras el guant, augurant que «a les pàgines [de la història de Catalunya] de demà hi haurà pàgines glorioses escrites per Oriol Junqueras». Els dos dirigents van passejar-se i van exhibir, davant les càmeres i la militància, sintonia.

Els republicans van escenificar aquest dissabte la proclamació oficiosa d’Aragonès com el seu candidat. Junqueras, sobre el qual havien circulat especulacions que valorava presentar ja en els pròxims comicis la seva candidatura per presidir la Generalitat, va aclarir tot dubte. «Avui és un dia d’alegria i de reafirmar les nostres conviccions. [...] Per a mi és un honor i un orgull presentar-vos l’actual i estic convençut que el futur president de la Generalitat de Catalunya», va declarar, assenyalant Aragonès.

Fins aquest dissabte Junqueras no s’havia descartat públicament com a possible candidat a la presidència de la Generalitat. La possibilitat esmentada depenia, entre d’altres, dels ritmes de la futura llei d’amnistia, ja que actualment sobre el president d’ERC continua pesant una inhabilitació temporal per a càrrecs públics. I el mateix Junqueras va donar públicament per fet que tindran «dificultats» per aplicar la norma, almenys a curt termini, davant la ja anunciada oposició judicial. En aquest sentit, no està clar encara si Aragonès s’acabarà enfrontant o no en els pròxims comicis amb l’expresident Carles Puigdemont, com a cap de cartell de Junts.

Junqueras va voler destacar especialment la gestió econòmica del seu antic pupil al capdavant durant aquests tres anys de la Generalitat. I va emfatitzar, pel següent ordre, que Catalunya es troba actualment en rècord d’inversió estrangera, exportacions i treballadors ocupats. «Si aquestes circumstàncies es donessin amb un altre Govern hi hauria qui ho recordaria cada dia», va afirmar.

Després de la intervenció de Junqueras davant la militància d’ERC li va tocar el torn a Aragonès, que va agrair com «un honor i un privilegi» ser proposat un altre cop com a candidat a la presidència de la Generalitat. «Volien acabar amb un lideratge [amb referència a Junqueras] i els n’han sortit uns quants», va declarar, alhora que també va prometre «continuar oferint victòries» a Catalunya.

L’actual president va celebrar la confiança del partit per «completar en una segona legislatura l’obra de Govern». Durant els seus primers tres anys com a president valora haver posat «el país al dia després d’anys de retallades», en referència velada a les presidències convergents d’Artur Mas. «Avui tenim uns serveis públics molt més forts, però hem de continuar treballant per fer-los encara molt més forts», va afegir.

El referèndum pactat

I en el terreny de la independència, Aragonès va reiterar que la seva prioritat durant els pròxims anys és aconseguir pactar amb l’Estat un referèndum d’autodeterminació per a Catalunya. «Hem forçat el Govern de la repressió a la negociació. Primer hem aconseguit la llibertat dels presos polítics, després supressió de la sedició i ara l’amnistia. Ens deien que tot això era impossible. I el referèndum, que també ens diuen que és impossible, el farem possible», va declarar Aragonès.

El candidat in pectore d’ERC per als pròxims comicis li va tornar el guant a Junqueras i va augurar que en un futur serà ell el candidat dels republicans a la presidència de la Generalitat. «Avui uns assumim una part de la tasca, però a les pàgines de demà hi haurà pàgines glorioses escrites per Oriol Junqueras», va declarar Aragonès davant els seus. També fent referència a l’actual secretària general del partit, Marta Rovira, resident a Suïssa des dels fets de l’1-O.

Aragonès va treure pit en tot moment de la seva gestió econòmica després de tres anys al capdavant del Govern. Els republicans busquen fer de la seva capacitat d’administració –una vegada que els catalans per primera vegada aproven, amb un cinc sobre 10, l’obra de l’Executiu, segons l’última enquesta del CEO– una de les seves cartes electorals. «El país ha hagut d’esperar que ERC assumís les màximes responsabilitats institucionals perquè, una vegada per totes, tinguem una política econòmica ambiciosa, per deixar enrere un model per ser el balneari d’Europa i tornem a ser la fàbrica i el laboratori», va declarar aquest dissabte durant el Consell Nacional del seu partit.

El ‘late motiv’ de Torrent

Notícies relacionades

Aragonès va celebrar el bon moment que passa l’economia catalana, citant indicadors com el rècord d’inversió estrangera, d’exportacions i la taxa d’atur, que és la més baixa en els últims 15 anys.

És a través de la «reindustrialització», el late motiv més repetit pel seu conseller d’Empresa, Roger Torrent, que la Generalitat aspira a millorar l’economia catalana i les condicions de vida de més treballadors, ja que el sector industrial històricament s’ha associat a millors sous i més estabilitat que els serveis, especialment els turístics.