Zapatero esperona el PSOE per abraçar l’amnistia: "Es pot tornar a començar"

L’expresident reclama que es "defensi amb convicció" el gran moment d’Espanya

Zapatero esperona el PSOE per abraçar l’amnistia: "Es pot tornar a començar"

CABALAR/EFE

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

José Luis Rodríguez Zapatero va rebre ahir, durant la inauguració de la convenció política del PSOE, més aplaudiments que cap altre dirigent del partit. Pedro Sánchez arribarà avui a la Corunya, on se celebra la cimera socialista, però no hi intervindrà fins demà, dia del tancament, així que no hi va haver competició entre el president i l’expresident. Però l’ovació que l’auditori, format per més de 1.000 persones, va dirigir a Zapatero va ser molt superior a la que van aconseguir alts càrrecs com María Jesús Montero i Santos Cerdán. L’exsecretari general és ara mateix el principal referent del PSOE, només per darrere de Sánchez, una circumstància que ell mateix va aprofitar aquesta vegada per demanar al partit que abraci sense complexos, davant els atacs i mobilitzacions del PP i Vox, l’amnistia del procés.

"¿Es trenca Espanya? Va estar a punt de trencar-se el 2017. Ara estem pel camí de la reconciliació. Soc un ferm defensor de l’amnistia. Crec en la generositat, en la convivència i en la possibilitat de tornar a començar", va afirmar Zapatero entre nous aplaudiments.

El pes actual de l’excap de l’Executiu en el PSOE hauria sigut molt difícil d’imaginar fa només uns quants anys. La crisi econòmica, les retallades que va aprovar i les successives derrotes electorals del 2011 van provocar que durant un llarg espai de temps els dirigents del partit preferissin no tenir-lo a prop. Ara, en canvi, la situació és la inversa. Per això ahir va ser l’encarregat de la jornada inaugural de la convenció política, amb la qual els socialistes busquen rellançar el seu projecte polític, preparar-se davant les pròximes cites amb les urnes (a Galícia, Euskadi, Europa i Catalunya) i acompanyar el seu aspirant a la Xunta, José Ramón Gómez Besteiro, amb unes opcions de convertir-se en president autonòmic el pròxim 18 de febrer que no s’entreveuen gaire altes.

Felipe González, la creu

"Ja sabeu que he tornat a agafar el gust a les campanyes electorals", va començar dient Zapatero, que durant les setmanes prèvies a les eleccions del 23 de juliol, en les quals el PSOE va aconseguir contra pronòstic mantenir-se en el poder, va tenir gairebé tant protagonisme com Sánchez. La seva presència en mítings i entrevistes va ser contínua, i va culminar un procés de rehabilitació que havia començat poc abans, gairebé en paral·lel a Felipe González, a qui li ha passat ben al contrari.

Notícies relacionades

Sobretot a partir del 2019, quan Zapatero va mediar perquè hi hagués coalició entre el PSOE i Unides Podem. Després, va fer el mateix perquè els morats acceptessin presentar-se als comicis generals sota el paraigua de Sumar. També perquè fluís la crucial relació dels socialistes amb ERC. I, finalment, Zapatero va ser el primer a elogiar l’amnistia, pactada amb els partits independentistes catalans a canvi del seu suport a Sánchez.

Espanya no ha estat mai "millor" que ara, va insistir l’expresident. "Aquest és el millor temps de la història d’Espanya. Si no defensem amb convicció això, és que el nostre partit tindrà un moment de debilitat. No hi ha violència política. No hi ha corrupció. Treballen més espanyols que mai. Moltes empreses, tant que es queixen, tindran beneficis aquest any. Les dones tenen més responsabilitats. Mai com ara hi ha hagut tantes llibertats individuals".