Malestar al Suprem per dues revocacions del Constitucional

Els motius esgrimits per anul·lar les sentències sobre Otegi i Rodríguez suposen un revés per al tribunal a la cúspide judicial

Malestar al Suprem per dues revocacions del Constitucional

Alejandro Martínez Vélez - Europa Press - Archivo

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

No és la primera vegada que les relacions entre el Tribunal Constitucional i el Suprem no passen per un bon moment, perquè no és fàcil d’acceptar per qui està acostumat a pontificar que se li esmeni la plana. El ple d’aquesta setmana de l’òrgan de garanties ha suposat dos importants revessos al tribunal que constitueix la cúspide del sistema judicial espanyol, i això no ha agradat gens en el si de l’alt tribunal. El seu malestar ha transcendit els tribunals i el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha anunciat un grup de treball per analitzar les últimes resolucions del TC.

Notícies relacionades

Fonts del Suprem destaquen a EL PERIÓDICO les sentències dictades aquesta setmana pel Constitucional, però no tant perquè suposin l’anul·lació de dues de les seves resolucions, sinó pel seu contingut. La dictada dimarts, que va anul·lar la condemna a l’exdiputat de Podem Alberto Rodríguez, resulta especialment dolorosa, perquè no s’ha acordat per vulneració del principi de proporcionalitat de les penes, sinó que finalment s’ha dictat per trencament del principi de legalitat penal.

Es tracta d’un retret molt més greu per al tribunal que paradoxalment marca el criteri de tots els jutges d’Espanya. El Constitucional va rebutjar la primera proposta de sentència a favor de Rodríguez per declarar que el Suprem va vulnerar el principi de legalitat a l’imposar la inhabilitació per a l’exercici del dret al sufragi passiu com a pena accessòria d’una condemna principal, que finalment va ser una multa.