La ressaca electoral

¿Què són Aliança Catalana i FNC, les dues marques municipals de l’extrema dreta independentista a Catalunya?

¿Qui serà l’alcalde de Barcelona? Totes les combinacions possibles

Els gràfics més importants de les eleccions de Barcelona

Els gràfics més importants de les eleccions municipals a Catalunya

MAPA | Resultats de les eleccions municipals 2023 a Espanya

¿Què són Aliança Catalana i FNC, les dues marques municipals de l’extrema dreta independentista a Catalunya?

DAVID APARICIO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els dos extrems de l’extrema dreta a Catalunya, representats per Vox, Som Identitaris (SOMI), Aliança Catalana i Front Nacional de Catalunya (FNC), són als antípodes en el debat sobre la unitat d’Espanya, però comparteixen nombrosos postulats que els han permès irrompre en 81 municipis.

Notícies relacionades

El volum de representació municipal aconseguit per aquestes quatre formacions d’extrema dreta és molt desigual: Vox s’ha situat com a vuitena força a Catalunya amb veu en 75 municipis repartits per les quatre províncies, un creixement exponencial respecte als comicis del 2019, quan només va obtenir tres regidors a Salt (Girona). Som Identitaris, nascut el 2016 de la mà de l’exmilitant de Força Nova i fundador de Plataforma per Catalunya (PxC) Josep Anglada ha obtingut representació a Vic, ciutat natal del seu impulsor.

Però tres marques de l’extrema dreta independentista van presentar llistes en 13 municipis i han aconseguit representació en cinc d’aquests, amb un total de 14 regidors.

Aliança Catalana

Aliança Catalana ha aconseguit una majoria relativa a l’Ajuntament de Ripoll (Girona), amb sis regidors i un 30,76% dels vots emesos, i ha obtingut un regidor a les altres dues localitats on va presentar candidatura: Ribera d’Ondara (Lleida) i Manlleu (Barcelona). La cara visible d’aquesta formació independentista és Sílvia Orriols, que es va presentar amb l’FNC als comicis del 2019 i va obtenir un seient al consistori de Ripoll però va trencar el seu carnet del partit menys d’un any després i va fundar Aliança Catalana. Denuncia el «greuge de les ajudes públiques contra els catalans» en benefici de la immigració i proposa, a semblança de l’FNC, «frenar» l’islamisme i «prohibir el vel islàmic en els treballadors municipals.

FNC

El Front Nacional de Catalunya, que es va presentar en 10 municipis, ha aconseguit la majoria absoluta a la Masó, un poble de 285 habitants a la província de Tarragona, amb quatre regidors i el 54,49% dels vots, i ha irromput a l’Ajuntament de Manresa (Barcelona), amb dos regidors i un 6,48% dels sufragis emesos; a la resta de localitats no ha superat el 5% de vots necessaris per aconseguir representació. Aquesta formació va començar la seva activitat política el 2013 amb un discurs independentista i contrari a la immigració i una sèrie de propostes enfocades a frenar les onades migratòries: condicionar les ajudes públiques a l’«arrelament» dels nouvinguts i la deportació d’«els immigrants delinqüents».

Som Identitaris

L’oposició frontal a «la immigració que amenaça la identitat de pobles mil·lenaris» que diu representar Josep Anglada torna a tenir veu a l’Ajuntament de Vic, on ja va ser regidor durant 16 anys consecutius –del 2003 al 2019–, fins que va ser condemnat el maig del 2019 a dos anys de presó i d’inhabilitació per amenaces a un menor d’edat que militava a Arran. Aquest 28M, Anglada encapçalava la llista de Som Identitaris a Vic, on ha aconseguit dos regidors, amb el 8,82%, però la seva formació s’ha quedat sense representació a les altres tres localitats on es presentava –Barcelona, el Vendrell (Tarragona) i Santa Oliva (Tarragona)–, uns resultats que queden lluny dels obtinguts per PxC el 2011, el seu moment àlgid: 67 regidors.

Vox

La província que registra una entrada més alta de regidors de Vox és Barcelona, on en els comicis del 2019 no va obtenir cap regidor i aquest 28M n’ha aconseguit 82; al conjunt de Catalunya, el partit va aconseguir tres regidors –a Salt– en les anteriors municipals, una xifra que ha pujat fins als 124 aquest diumenge. Ha mantingut la seva presència a la província de Girona, amb l’augment en un regidor al consistori de Salt (quatre) i la irrupció a la capital (un regidor i el 5,07% dels vots), i ha aconseguit entrar a les províncies de Tarragona i Lleida, en municipis com Salou (tres regidors i l’11,7% de vot) i Lleida capital (dos regidors i el 7,56%).