Un document intern de Junts fa autocrítica de la falta d’integració

Els postconvergents marquen distàncies amb l’extrema dreta i no al·ludeixen a la possible expulsió de multireincidents

Un document intern de Junts fa autocrítica de la falta d’integració
1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Junts es desmarca de les actituds racistes i xenòfobes i posa en dubte si com a partit ha facilitat de manera "suficient" que el fenomen migratori "s’hagi incorporat activament en la nostra estructura o que hagi format part de les nostres candidatures, que són culturalment bastant més homogènies que el conjunt de la població de Catalunya". En un text intern aprovat en l’últim consell nacional de JxCat pel qual s’acorda portar a terme una convenció sobre immigració, el partit independentista marca distàncies amb el discurs de l’extrema dreta, tant de Vox com de la plataforma independentista de Sílvia Orriols a Ripoll. El text elaborat per la sectorial de migracions, arrelament i ciutadania, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO i que suposa una exposició de motius per justificar la necessitat del conclave, no fa cap referència a la possible expulsió d’immigrants multireincidents, com va defensar el secretari general del partit, Jordi Turull.

Notícies relacionades

Al document, Junts aposta per posicionar-se "amb fermesa davant qualsevol actitud xenòfoba i racista abans que s’estengui i provoqui l’aparició o consolidació de forces polítiques que facin de la xenofòbia la seva principal arma electoral". I en la línia de l’autocrítica sobre la falta d’incorporació d’immigrants al partit, el text diu: "¿Quants candidats i candidates, en població amb forta presència d’immigració, han estat en llocs de sortida ? Són preguntes a què cal donar resposta amb les conclusions de la convenció [sobre immigració]", diu el text.

El document és obertament integrador: "El problema no és el fet migratori, sinó les carències en la gestió de la diversitat". Junts remarca la contribució dels immigrants regularitzats a les arques de l’Administració "integrades en el sistema de la Seguretat Social i, per tant, en el fiscal": "Quan parlem de contribució fiscal recordem que aquestes persones també paguen IRPF [...] i IVA, i la seva contribució és necessària per mantenir l’activitat econòmica a Catalunya".