Sondeig de l’ICPS

El suport a la independència segueix en mínims

La meitat dels catalans creuen que el procés acabarà en un pacte amb l’Estat

El suport a la independència segueix en mínims

EL PERIÓDICo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El sondeig anual que elabora l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) de la Universitat Autònoma de Barcelona torna a constatar un cop més la davallada de l’independentisme. Més de la meitat dels catalans (53,7%) creuen que el procés acabarà convertit en un pacte amb l’Estat per atorgar més autogovern a Catalunya, però sense arribar a la independència, un escenari que només el 5% dels enquestats veu com a desenllaç. El 27,3% de la ciutadania opina que el conflicte polític acabarà amb l’abandonament del procés.

El nombre de persones que creuen que tot acabarà amb un acord amb el Govern central per obtenir més competències ha crescut l’últim any 12 punts, després de diversos anys d’estabilitat entorn del 40%. Per contra, els que creuen que acabarà sense més autogovern passen del 41,6% al 27,3% en un any. Quant a quin és el desig –i no el que creuen que passarà– sobre el desenllaç del procés, un 49,5% vol que acabi amb més autogovern, el 28,8% amb la secessió i el 15,6% amb un abandonament del procés.

Entre les opcions preferents de forma de govern per a Catalunya, l’Estat independent segueix en primera posició, però amb una caiguda del 35,8% al 33,9% dels suports en un any –el màxim històric havia sigut un 44,3% el 2012. L’actual comunitat autònoma és la millor opció per al 29,3% de participants (28,9% el 2022), mentre que l’Estat federal ho és per al 20,6% de persones (17,7%). En un referèndum binari, els partidaris d’un Estat són el 39,5%, mentre que els que votarien no són un 52,5%, uns percentatges pràcticament invariables en els últims tres anys i lluny de l’empat a 46% del 2018.

ERC seria la primera força en intenció directa de vot si ara se celebressin eleccions al Parlament. Els republicans se situen en el 19,7% del vot directe, 3,3 punts més que el PSC, que quedaria segon amb el 16,4%. Junts recupera terreny i s’anota el 15,6%, a menys d’un punt dels socialistes. En Comú Podem seria la quarta força (5,8%), seguida de la CUP (4,2%), el PP (4%), Vox (2,1%) i Cs (0,6%).

Notícies relacionades

Cal tenir en compte que es tracta de percentatges d’intenció directa de vot, és a dir, sense cap tipus d’estimació (l’habitual cuina de les enquestes) i contemplant els abstencionistes, per la qual cosa només es poden comparar amb els resultats de cada partit en els comicis del 2021 sobre el cens total de votants.

El sondeig ha sigut elaborat pel GESOP a partir de 1.200 entrevistes personals portades a terme entre el 31 d’octubre i el 20 de novembre, en la recta final de les negociacions entre el PSOE i JxCat per a la investidura de Pedro Sánchez com a president. Junts seria la formació que més es beneficiaria d’aquesta negociació i de la seva posició de força al Congrés, tot i que es podria tractar d’un resultat "conjuntural", segons el director de l’ICPS, Oriol Bartomeus, perquè en l’anterior enquesta, del desembre del 2022, sortia perjudicat com a conseqüència de la seva sortida del Govern.