Conferència

El Govern insta les ambaixades a treballar per l’oficialitat del català a la UE

El Govern insta les ambaixades a treballar per l’oficialitat del català a la UE

NICO TOMÀS / ACN

1
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, ha demanat al seu cos diplomàtic que "continuï treballant perquè el català, el gallec i l’eusquera –llengües cooficials del nostre país– siguin incloses com a llengües oficials de la Unió". Espanya té una "riquesa lingüística a ser reconeguda a Europa".

Així ho va dir el cap de la diplomàcia espanyola als 130 ambaixadors i ambaixadores presents en la VIII Conferència d’Ambaixadors. Dos dies de reunió a Madrid en què coneixeran la nova cúpula del ministeri, després d’una reestructuració que va suposar el canvi de tots els secretaris d’Estat, inclòs el número dos, que ara és Diego Martínez. El Govern exposa davant els seus diplomàtics les prioritats de la política exterior per a aquesta nova legislatura.

La cita la clausurarà el rei Felip VI avui a la tarda. A més del ministre d’Afers Estrangers, hi passaran els titulars d’Economia, Carlos Cuerpo; de Defensa, Margarita Robles; de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu.

El principal objectiu de la trobada és "l’anàlisi i debat de les prioritats i línies principals de la nostra política exterior els pròxims anys" en l’arrencada de la legislatura, segons el document intern remès als ambaixadors a què ha tingut accés Europa Press. També abordaran "les lliçons apreses i els resultats" de la presidència del Consell de la UE, que es va tancar el 31 de desembre.

Notícies relacionades

En la conferència es creen grups de treball temàtics, per regions, entre els ambaixadors i els secretaris d’Estat, segons explica un diplomàtic a l’exterior a aquest diari.

Entre els principals reptes de la política exterior espanyola hi ha la implementació del "full de ruta" amb el Marroc. I serà clau també encarrilar les relacions amb Algèria després de la tornada del seu ambaixador. Els diplomàtics hauran d’ajudar a tirar endavant l’acord entre la UE i el Regne Unit sobre l’estatus de Gibraltar després de la sortida del Regne Unit de la UE. n