Tots els amics estrangers dels ‘escraches’ de Ferraz

Musk, Orban, Putin, el trumpisme… Tots ells, o els seus entorns, han mostrat simpaties per les protestes que se celebren des de fa setmanes davant la seu federal del PSOE, amb Vox com a aglutinador i impulsor de tots aquests suports externs

Tots els amics estrangers dels ‘escraches’ de Ferraz

juan josé fernández

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Pot ser que la campanya d’escraches contra l’amnistia al carrer Ferraz de Madrid organitzada per Vox i les seves joventuts arribés al seu pic de popularitat internacional quan Elon Musk, l’amo de Tesla i de l’antiga Twitter (avui X), va emetre un breu tuit: "Wow".

Una paraula de només tres lletres per a 168,1 milions de seguidors. Amb aquesta admiració va comentar el magnat americà un breu post de l’activista suec Peter Sweden. Cronista i difusor de tota mena de protestes conservadores, l’anti-UE i anti agenda 2030, Sweden va agafar la nit del 21 de novembre unes imatges de mòbil fetes en la concentració davant la seu federal del PSOE i va emetre un tall de 20 segons explicant: "La gent d’Espanya protestant contra el socialisme per divuitena nit seguida. Els mitjans continuen ignorant això". I llavors Elon Musk va respondre: "Wow".

Tres setmanes després, el multimilionari californià saludava el líder de Vox, Santiago Abascal, els dos convidats a la carpa VIP d’Atreju 2023, la concentració de joventuts ultradretanes organitzada a Roma per Germans d’Italia, el partit de la mandatària neofeixista Giorgia Meloni.

La successió d’escraches que culmina ara amb una denúncia del PSOE a la fiscalia per apallissar una caricatura de Pedro Sánchez no acabava al carrer Ferraz. S’ha anat desenvolupant, i minvant, mentre els seus convocants desplegaven una estratègia per donar repercussió internacional a la seva protesta. L’objectiu ha sigut convertir els aldarulls contra l’amnistia en part d’una cadena de manifestacions de descontentament ultra a Europa que fonts de la Seguretat de l’Estat creuen que s’estendrà fins a les eleccions europees.

‘National November’

Noviembre Nacional era National November a les il·lustracions de propaganda de Revuelta, la branca juvenil de Vox, aprofitant les violentes protestes d’ultres irlandesos a Dublín el 24 de novembre i nits successives. L’espurna va ser l’apunyalament de tres nens i dos adults a la porta d’una escola, l’autoria de la qual es va atribuir a un estranger musulmà.

"Demanarem suport als nostres col·legues d’altres nacions, suport que no dubtem a tenir", va dir Abascal en roda de premsa a Estrasburg dos dies abans.

No hi ha data clara d’arrencada de la campanya per donar-li un vernís internacional a la sortida al carrer de Vox. El partit, com a aglutinador principal de la ultradreta a Espanya, intensifica les seves relacions internacionals des que va aparèixer al Parlament Europeu. La cadena de suports a la difusió dels aldarulls antiamnistia són part de la lògica de col·laboració de la formació amb altres partits d’Europa.

Després dels primers 14 dies de disturbis davant la seu federal socialista va quedar oberta la incògnita sobre qui havia finançat la inesperada i sorprenent aparició de Tucker Carlson en ple carrer Ferraz, el rei nord-americà de la notícia falsa desestabilitzadora.

Carlson no ha sigut l’únic dels grans propagandistes de la internacional ultra que han donat suport i difusió als escraches. El 6 de desembre passat, s’afegia al repic de campanes Jack Posobiec a la xarxa social X: "Centenars de catòlics es reuneixen per resar públicament el rosari desafiant la repressió del govern socialista d’Espanya contra les pregàries públiques", va explicar.

Posobiec és un dels influencers més destacats de la ultradreta nord-americana, amb 2,4 milions de seguidors només a X, i milions a Youtube i altres xarxes. Carlson té un col·lectiu d’11,1 milions de seguidors.

Des de l’est

Amb tanta interconnexió, no és estrany que la nit en què es va apallissar el ninot Sánchez, durant el festeig Uvas a Ferraz, es mogués entre la gent una càmera de Visegrad24. Es tracta d’una agència de la ultradreta polonesa, far de continguts online dels corrents reaccionaris europeus. "El 55è dia de protestes antiseparatistes a Espanya, els mitjans internacionals encara es neguen a cobrir la història", va denunciar aquesta nit de Cap d’Any.

La campanya de Vox ha atret el suport de l’Organització Juvenil Polonesa, federació ultraconservadora que, el 25 de novembre, va difondre un cartell amb escenes de protestes a Espanya, Irlanda, Polònia i França plantant-los a sobre un sol lema: "Noviembre Nacional, Neithional Novembah, Narodowy Listopad, Novembre National".

Malgrat l’evolució minvant, els escraches de Ferraz també han merescut l’atenció de mitjans de l’òrbita del Kremlin, i amb diferents graus d’intesificación de la gravetat.

La xarxa social russa VK, per exemple, va emetre les manifestacions en directe en els dies més tensos deixant els comentaris als seus usuaris, però donant-li el tractament d’esdeveniment especial.

Notícies relacionades

Russia Today (RT), canal censurat a la UE des de l’atac de Rússia a Ucraïna per difondre notícies falses desestabilitzadores, se les ha enginyat per aparèixer informant sobre Ferraz davant els espanyols a través del blog Geoestrategia, publicació pro-Kremlin, avalada per l’ambaixada i altres entitats russes a Espanya, seguidora dels postulats nacionalistes d’Alexander Duguin, ideòleg de capçalera de Vladímir Putin.

Per esquivar el bloqueig a Espanya, el canal rus distribueix un programa informàtic gratuït i transmet online amb una VPN asiàtica. En aquest blog s’han publicat visions dels aldarulls de Ferraz més durs fins i tot que les dels mateixos ultres que protestaven contra els antiavalots.

Temes:

Elon Musk PSOE Vox