El Rei confia als militars la "defensa del marc de convivència"

Felip VI demana als Exèrcits que no deixin el seu "paper fonamental en la preservació de la identitat històrica d’Espanya"

El Rei confia als militars la "defensa del marc de convivència"

juan josé fernández

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Democràcia, convivència i Constitució són baules que vinculen els militars amb la societat, segons es desprèn de la salutació que el Rei va dirigir ahir als components dels exèrcits, la Guàrdia Civil, el CNI i el Ministeri de Defensa amb motiu de la Pasqua Militar.

La princesa Elionor, durant la celebració de la Pasqua Militar. /

Felip VI va construir la part central del seu discurs, pronunciat al Saló del Tron del Palau Reial, amb al·lusions al text constitucional i els valors que conté. "La defensa del marc de convivència democràticament elegit pels espanyols és testimoni viu del vostre compromís amb la societat", va dir el cap de l’Estat als militars.

El Rei va remarcar aquest nexe entre milícia i principis democràtics al reconèixer l’"afany, abnegació, eficàcia i dignitat" en aquesta feina durant 45 anys de vigència constitucional de "contribuir a garantir les condicions de seguretat necessàries perquè els espanyols puguem disfrutar dels nostres drets i llibertats".

La defensa del marc de convivència és testimoni igualment "de lleialtat cap als nostres aliats en la recerca d’un món més segur i més just", va dir el Monarca, vinculant també valors democràtics a les aliances exteriors d’Espanya.

La cerimònia va comptar amb la presència del president del Govern, Pedro Sánchez, la ministra de Defensa, Margarita Robles, i el d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, a més de les cúpules de l’Exèrcit de Terra, Exèrcit de l’Aire i de l’Espai, i l’Armada, el director de la Guàrdia Civil, la directora del CNI, Esperanza Casteleiro, i el cap d’Estat Major de la Defensa, almirall Teodoro Esteban López Calderón.

Resumint l’any 2023 que ha acabat de concloure –amb la guerra d’Ucraïna en una de les seves fases més cruentes i l’esclat del conflicte entre Israel i Hamàs– com "un període molt exigent", va fer el Rei una "menció especial" als 3.000 militars que Espanya té desplegats en 17 missions a l’exterior.

En una altra de les claus de la seva salutació, el Rei va demanar a les Forces Armades que l’atenció a "les necessitats que pugui suscitar el panorama estratègic" es porti a terme "sense deixar de ser impecablement respectuoses amb les tradicions i costums nacionals, assumint un paper fonamental en la preservació de la identitat històrica d’Espanya".

El cap de l’Estat va recordar les intervencions de militars en catàstrofes com els incendis de La Palma i Tenerife, els terratrèmols de Turquia i el Marroc, o les inundacions de Madrid, Toledo o Conca.

I amb referència a aquests treballs i als desplegaments exteriors de dissuasió i manteniment de la pau, va argumentar amb el que es pot interpretar com una defensa de la inversió en mitjans i soldats: "La mobilització ràpida i efectiva dels recursos militars necessaris de material i personal es converteix en un element imprescindible i crític", ja sigui en "la resposta a qualsevol tipus d’emergència" com en "la lluita contra amenaces tant particulars com globals".

Estrena d’Elionor

La Pasqua Militar del 2024 és el quart pas de l’estrena institucional d’Elionor de Borbó. Després de la jura de bandera a l’Acadèmia General Militar, la seva participació durant la desfilada del 12 d’octubre i la seva jura de la Constitució al Congrés, ahir es va mantenir a la dreta del seu pare –a l’esquerra hi havia la reina Letizia– al Saló del Tron durant el discurs i les salutacions als 200 militars assistents a l’acte.

La Princesa d’Astúries va portar el seu uniforme de dama cadet de l’Acadèmia General Militar en aquesta primera aparició en la Pasqua Militar, i la banda blava de l’Orde de Carles III, que li va ser concedida després de la jura de la Constitució. És de moment la uniformitat que li correspon, a l’estar cursant la seva formació militar en el centre acadèmic de Saragossa des del 17 d’agost passat.

Felip VI també es va estrenar en la Pasqua Militar sent cadet, el 1986, si bé no sent encara major d’edat.

La ministra de Defensa va intervenir en la cerimònia defensant els desplegaments dissuasoris a l’exterior i l’ajuda militar a Ucraïna amb l’argument que "no hi ha silenci davant les violacions dels principos bàsics i regles del Dret Internacional humanitari ni de la Carta de les Nacions Unides". I això "sigui quin sigui el lloc on es produeixin" aquestes violacions.

Notícies relacionades

Entre aquests llocs, l’est d’Europa. "Continuarem recolzant Ucraïna en el seu dret a la legítima defensa i en la seva lluita per la independència i sobirania davant la injusta i cruel invasió realitzada per Putin", va dir Margarita Robles. I ho va dir al pòrtic de l’any en què Espanya desplegarà esforços per a una renovada missió OTAN de dissuasió a Txèquia, al costat de la frontera del país envaït.

L’altre escenari que assenyala amb el seu "sigui quin sigui el lloc", és el Mediterrani oriental: "Condemnem i condemnarem les violacions de dret internacional humanitari a Gaza i demanem amb tota contundència un alto el foc permanent", va clamar.