Acords de legislatura

ERC pressiona el PSC vinculant els comptes de Sánchez als catalans

Els socialistes descarten l’"intercanvi de cromos" i neguen que la pròxima reunió amb el Govern serveixi per negociar els pressupostos

ERC pressiona el PSC vinculant els comptes de Sánchez als catalans

QUIQUE GARCÍA / EFE

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Que la negociació dels pressupostos de la Generalitat i de l’Estat no serien compartiments estancs era un secret de domini públic. Tampoc ho va ser l’any passat, ni l’anterior, per molt que normalment s’intenti dissimular. No obstant, ERC ha decidit començar a verbalitzar-ho. De moment, més en forma d’avís per als socialistes que d’amenaça. "Són qüestions que han d’anar en paral·lel", va explicar ahir la portaveu adjunta d’ERC, Raquel Sans, en una entrevista a Efe, assegurant que els catalans "no entendrien" que s’aprovessin els comptes generals, però que, en canvi, no prosperessin els de la Generalitat per al 2024.

Una idea que el PSC s’afanya a curtcircuitar en públic. "Si algú es pensa que hi haurà intercanvi de cromos va molt equivocat i es pot emportar un desengany", va explicitar Salvador Illa poc després de sentir l’advertència de Sans. Els d’Illa aspiren a ser l’alternativa, així que no volen que es donin per fets els seus vots i avisen que seran "exigents". No obstant, no hi ha dubte que la dependència mútua marcarà la negociació: Sánchez necessita ERC per tirar endavant els primers comptes de la nova legislatura i Aragonès necessita el PSC per poder esgotar el seu mandat i arribar a les eleccions en millors condicions.

Fonts del Govern emmarquen l’actitud actual dels socialistes en la "gesticulació" i confien que els compten s’aprovaran, tot i que no acaben de mullar-se amb el quan. "Si és per nosaltres, en dos dies està fet", apunten des del Palau de la Generalitat, mentre defensen que els comptes estan ja preparats, a falta de les incorporacions que es puguin fer en el marc de les negociacions. Un optimisme que els socialistes refreden, insistint una vegada i una altra que primer s’han de "complir els acords" pactats en la negociació dels comptes anteriors.

Els més coneguts són els relatius a les grans infraestructures: la B-40, l’ampliació de l’aeroport i el Hard Rock. La Generalitat afirma que aquests punts no haurien de fer encallar la negociació. Recorden que la firma del conveni de la B-40 es regirarà en qüestió de dies, després de la modificació aprovada per la Moncloa; que la creació de la comissió d’estudi sobre l’aeroport del Prat ja és a la teulada del Govern i que la decisió sobre el Hard Rock és tècnica.

Notícies relacionades

Pròximes reunions

Sense aquests punts resolts, els socialistes asseguren que no obriran la carpeta de la negociació per al 2024, que tindrà com a punts clau més partides per a "educació, vivenda i seguretat". El Govern, en canvi, dona per començada la negociació amb els socialistes i asseguren que a principis de desembre ja se’ls va fer arribar la documentació sobre els nous comptes. A més, les fonts consultades tampoc es posen d’acord amb les pròximes reunions. Mentre el Govern assegura que té a l’agenda una reunió la setmana que ve per negociar els nous comptes, el PSC ho nega i l’emmarca en les trobades per fer seguiment de l’acord del 2023.