Gènova empeny a pressionar Sánchez amb el finançament

La quitació de deute, pactat entre Sánchez i Aragonès, posa en un compromís el PP

Gènova empeny a pressionar Sánchez amb el finançament
2
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

El debat sobre el finançament autonòmic amenaça d’inundar el 2024. Les comunitats autònomes governades pel PP, que són majoria, insisteixen a convocar al més aviat possible una Conferència de Presidents i obrir un meló que no pot esperar més.

També els socis independentistes del Govern, en concret, ERC, l’ha posat a sobre de la taula com una prioritat. Fins al punt que el president Pere Aragonès va establir en el seu discurs nadalenc un finançament "singular" per a Catalunya com la prioritat de l’any que comença. A més, la condonació de deute pactat entre el PSOE i la Generalitat, inclosa al paquet de la investidura de Pedro Sánchez, és l’altra peça d’un puzle que pot tornar-se molt complicat.

L’extensió d’aquesta treu del deute a la resta d’autonomies de règim comú anunciat per l’Executiu posa en un compromís als territoris controlats pel PP, especialment els que es troben en una situació financera més compromesa. En aquestes setmanes alguns territoris ja han donat compte que tenen punts de vista diferents.

A ningú se li escapa que a algunes autonomies els podria venir molt bé l’acord de Catalunya per a si mateixes. En el Consell de Política Fiscal i Financera de fa dues setmanes, de fet, alguns consellers populars així ho van admetre.

"Volem el mateix"

"Volem el mateix", deien. També és una evidència que l’Executiu aprofitarà aquesta situació per buscar un enfrontament entre les cominidades autònomes del PP. I en aquest context l’aposta de la direcció nacional que encapçala Alberto Núñez Feijóo continua sent la d’evitar acceptar aquesta proposta del Govern i aprofitar la força autonòmica que ara té el PP per forçar, per fi, un nou sistema de finançament.

A l’equip econòmic de Gènova, igual que altres membres de la direcció, continuen plantejant l’oferiment del Govern com "una autèntica trampa". Insisteixen que es tracta d’un vestit fet a mida per a Catalunya que després el Ministeri d’Hisenda "intenta camuflar" sota el mantra que hi haurà treu de deute per a tothom.

"És la xocolata del lloro. Els nostres presidents autonòmics no poden caure en aquesta trampa", insisteixen dirigents de la cúpula conservadora. De fet, a Gènova estan apostant per traslladar a totes les seves comunitats que amb el resultat del 23J a la mà –onze autonomies del PP més la vicepresidència a les Illes Canàries–, els conservadors tenen capacitat d’obligar al Govern a abordar ja el nou marc del sistema de finançament, fixant uns nous criteris i evitar així "caure" en la pretensió de l’Executiu.

Els populars són conscients que les seves comunitats autònomes han d’exercir com a contrapès del Govern i, alhora, establir un diàleg inevitable, en molts casos per necessitat. Encaixar aquestes relacions amb un perfil molt dur en l’oposició, que és el que ha decidit Feijóo, no serà sempre fàcil.

Notícies relacionades

Condonació

Però en aquest assumpte concret, on no hi ha unanimitat en els discursos dels barons conservadors, Gènova està empenyent per arribar a un punt comú: "Tots tenim clar que l’únic important de veritat és actualitzar el sistema de finançament. La quitació de deute és pa per avui i engrunes per demà. I les comunitats autònomes que podrien beneficiar-se de la condonació tenen més urgència per tenir un finançament més just", reflexionen a la cúpula conservadora.