Adrián Vázquez, l'alfil de Ciutadans que guanya pes per la supervisió europea del CGPJ

L'Eurodiputat Adrián Vázquez guanya presència a Brussel·les de cara a l'important moment en què la Comissió Europea formarà part de la negociació del CGPJ

Adrián Vázquez, l'alfil de Ciutadans que guanya pes per la supervisió europea del CGPJ
1
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

A sis mesos de les eleccions europees i quan Brussel·les entra de ple en la negociació entre PP i PSOE per renovar el Consell General del Poder Judicial – una proposta d’Alberto Núñez Feijóo que el president del Govern va acceptar en la seva última reunió – hi ha un nom que sobrevola les files populars, el de l’eurodiputat Adrián Vázquez, secretari general de Ciutadans i una de les referències dins del grup dels liberals al Parlament Europeu (PE).

Després de moltes anades i vingudes i amb diverses ruptures de ponts, potser la més sonada la de tardor de 2022, populars i socialistes reprendran en gener les converses per intentar actualitzar, per fi, l’òrgan de govern dels jutges, caducat des de fa cinc anys. No és un assumpte desconegut a Europa. Més aviat, al contrari. Fa temps que Brussel·les llança serioses advertències al respecte de la mà, especialment, del comissari de Justícia, Didier Reynders.

Jutges que elegeixin jutges

El dirigent europeu forma part de Renew, igual que Vázquez, i entre tots dos existeix una interlocució constant que no es dona en cap cas amb PP i PSOE a aquest nivell. El missatge europeu fins ara és clar: la prioritat és renovar i avançar en un nou sistema d’elecció dels vocals en el qual els jutges elegeixin directament els jutges.

Notícies relacionades

La proposta de Feijóo perquè la Comissió Europea supervisi les converses amb el PSOE tenia diversos objectius i alguns riscos. Entre els primers estava canviar el marc del debat, que en els últims mesos estava deixant al PP com l’actor que bloquejava l’acord. També el convenciment que l’única possibilitat per pactar amb el Govern passa per què Brussel·les s’involucri després de molts intents en els quals Moncloa es nega a una nova llei per canviar el model d’elecció.

Fa temps que Adrián Vázquez, actual líder de Ciutadans, exerceix pressió a Brussel·les per defensar la separació de poders i s’ha anat constituint com una de les veus que més alerten a la sorra europea dels pactes del president socialista Pedro Sánchez amb els independentistes en els últims temps.