Rueda convoca eleccions a la Xunta de Galícia per al 18 de febrer

Feijóo emula l’estratègia de Rajoy el 2009 i tindrà la seva caravana per donar suport al candidat a la reelecció del PP

Rueda convoca eleccions a la Xunta de Galícia per al 18 de febrer

DANIEL DOMÍNGUEZ

1
Es llegeix en minuts
DANIEL DOMÍNGUEZ

El president de la Xunta, Alfonso Rueda, va anunciar ahir la convocatòria d’eleccions a Galícia per al pròxim 18 de febrer. Avança així els comicis autonòmics, una vegada que aquesta setmana el Parlament gallec ha aprovat els comptes per al 2024. El mandatari volia "blindar" econòmicament l’autonomia en un any "que ja se sabia que era electoral". "Volem que la comunitat funcioni amb normalitat", va assenyalar.

"Galícia s’ha convertit en la primera comunitat d’Espanya a aprovar els seus pressupostos i l’1 de gener estaran plenament operatius", va destacar Rueda davant els mitjans de comunicació. "El futur de Galícia es decidirà a Galícia, sense mediadors i sense hipoteques", va destacar en la roda de premsa després de la reunió del Consell de Govern de la Xunta.

Notícies relacionades

Aquestes són les primeres eleccions que convoca Rueda, que va substituir Alberto Núñez Feijóo al capdavant de la Xunta el maig de l’any passat. Després de comunicar l’anunci al seu cap de files, ho va avançar "per deferència" al lehendakari, Iñigo Urkullu, després que les cites electorals en les dues comunitats coincidissin altres vegades.

Feijóo té decidit bolcar-se en la campanya de Rueda. El PP surt amb l’objectiu de revalidar la majoria absoluta que els conservadors disfruten en aquesta comunitat des del 2009 gràcies precisament a Feijóo, que va presidir Galícia 13anys. El líder actual del PP tindrà la seva caravana electoral, informa Pilar Santos, amb un calendari propi de mítings, àpats i reunions, segons fonts de la direcció. Feijóo recolzarà així la caravana del candidat a la Xunta. L’expresident del Govern Mariano Rajoy va recórrer el 2009 més de 7.000 quilòmetres i va visitar 41 municipis en paral·lel a tot el que va fer Feijóo amb la seva pròpia caravana electoral en els comicis que aquest va guanyar amb majoria absoluta. I ara ha de tornar a fer-ho, sobretot perquè perdre un feu així per al líder del PP seria un desastre després d’haver deixat aquesta comunitat i no haver aconseguit conquerir la Moncloa.