Illa reclama a la Generalitat que inverteixi més en educació

El líder del PSC deixa en l’aire el decret de pisos turístics que es vota avui

Illa reclama a la Generalitat que inverteixi més en educació

S. G.

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El líder del PSC, Salvador Illa, es reafirma en la seva estratègia de pal i pastanaga amb el Govern. És a dir, la d’assenyalar que l’equip que està al capdavant al Palau de la Generalitat amb Pere Aragonès flaqueja i "no està a l’altura" i, alhora, allargar la mà per ajudar-lo a sortir a la superfície amb el vestit de partit "responsable". Ho va fer de nou en l’entrevista institucional a TV-3 com a cap de l’oposició, en què es va centrar en la gestió més que en la llei d’amnistia o la relació de Pedro Sánchez amb els independentistes. D’una banda, va mantenir la seva oferta per reeditar el pacte per als pressupostos, però amb la condició que s’augmenti el pressupost en educació després de la clatellada de l’informe PISA i que s’encarrilin els projectes pactats en els comptes encara vigents. De l’altra, va deixar en l’aire el seu vot al decret per limitar els pisos turístics que avui necessita convalidar el president. La seva vigència depèn del que decideixin els socialistes.

Després d’una cimera sobre com afrontar un pla de xoc a les escoles que va acabar amb un acord entre Govern i oposició per crear una comissió que determini les mesures, Illa va defensar que els pròxims comptes han "d’acostar-se de manera progressiva" a la inversió del 6% del PIB en educació que fixa l’Estatut. Illa va explicitar que no es rabejaria amb aquesta qüestió per centrar el missatge en la idea que "cal escoltar les direccions" dels centres per sortir d’aquesta mal pas.

Notícies relacionades

Més espinoses són qüestions com el compliment de les infraestructures pactades. Si bé va donar per descomptat que es firmi el conveni de la B-40 abans de les 12 campanades, va tornar a insistir que aquesta via ha de ser d’"alta capacitat", és a dir, tenir quatre carrils –dos per sentit–, malgrat que el Govern mantenia fins ara que això no seria així. També va tornar a reclamar l’ampliació de l’aeroport del Prat i que es beneeixi de manera definitiva el Hard Rock, però rebaixant que es tracti de línies vermelles per a una nova entesa. Sabent que l’estabilitat de Pedro Sánchez depèn de tenir lligat el suport d’ERC al Congrés, Illa pot collar però no ofegar.

Això sí, el seu objectiu és que el Govern suï qualsevol suport. Sense anar més lluny, avui al Parlament amb el decret de pisos turístics. "En alguns llocs s’han de regular i en d’altres no", va dir. Illa defensa que els municipis, com per exemple Barcelona, es puguin acollir a instruments que restringeixin les llicències quan la quantitat suposin "un problema", però respectant el seu "marge d’autonomia". És a dir, que sigui de caràcter voluntari.

Temes:

Salvador Illa