Consell Europeu

Sánchez rep un tebi reconeixement de la UE a la llei d’amnistia davant el PP

"La propaganda ja està deixant de colar a Europa", afirma Feijóo

Sánchez rep un tebi reconeixement de la UE a la llei d’amnistia davant el PP

JUAN RUIZ SIERRA PILAR SANTOS

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Pedro Sánchez va rebre ahir a Brussel·les el reconeixement de la presidenta de la Comissió Europea i el president del Consell davant les crítiques del PP per la llei d’amnistia. De manera tímida, evitant mullar-se, tant la popular Ursula von der Leyen com el liberal Charles Michel van transmetre a Brussel·les, durant una compareixença junt amb el cap de l’Executiu espanyol, la seva "confiança" en les institucions espanyoles i en les dels altres integrants de la Unió Europea (UE).

Michel va ser més clar. "El projecte europeu es basa en el respecte a la sobirania dels estats membre i la confiança en les institucions dels estats membre", va assenyalar el president del Consell davant la pregunta sobre si hi havia preocupació a la UE, com assegura el PP, per la carpetada judicial al procés que el PSOE va negociar amb ERC i Junts per guanyar-se el seu suport a la investidura de Sánchez. "Crec que els judicis de valor són sempre lamentables", va insistir el dirigent belga, amb referència a les crítiques del PP, tant nacional com europeu. Von der Leyen, per la seva banda, va evitar en un primer moment respondre a la mateixa qüestió, però va acabar llançant aquest missatge quan se li va insistir: "És clar que tenim plena confiança en tots els estats membre. Aquesta és la base del nostre treball i de la cooperació que tenim junts".

Contradir els conservadors

Es tracta en els dos casos de paraules genèriques, però que venen a contradir el relat del PP, que en el seu intent per frenar la llei d’amnistia atorga una enorme importància a la via europea, malgrat que hi ha dubtes en el si dels conservadors sobre les possibilitats que Brussel·les acabi cridant l’atenció al Govern espanyol. "Sánchez ha aconseguit que Europa es preocupi i molt de la situació institucional d’Espanya. I és que Espanya està sent objecte de comentaris. La propaganda ja està deixant de colar a Europa", va assenyalar el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ahir a Madrid, en un acte de la fundació Reformismo XXI, lligada al partit conservador, dos dies després del tens debat protagonitzat per Sánchez al Parlament Europeu.

"Tot Europa comença a tenir clar que no hi ha precedents equiparables a la llei d’amnistia i tampoc referències anàlogues a cap de les aprovades a la Unió en els últims anys", va continuar Feijóo, que va ser dijous a Brussel·les, en la reunió del Partit Popular Europeu (PPE) que se sol fer abans de la cimera de caps de Govern dels Vint-i-set. Allà, davant les preguntes dels periodistes, no obstant, no va concretar quins dirigents li han manifestat aquesta intranquil·litat per l’amnistia.

En la breu intervenció en l’acte organitzat per la fundació, Feijóo també va afirmar que l’amnistia és "un esguerro legal" i Sánchez, el "principal agent de desprestigi" d’Espanya. El polític gallec va acabar el discurs assegurant que el seu partit treballarà "sense parar" durant "els mesos" que duri aquesta legislatura per oferir un pla de reconstrucció social i institucional "de tot el que està arrasant el Govern".

Tensa compareixença

La cita a l’Europarlament d’Estrasburg de dimecres passat tenia per objectiu que el president del Govern fes balanç de la presidència espanyola de la UE –que va començar al juliol i acabarà el 31 de desembre– però els atacs a l’amnistia van acabar per enfosquir-ho tot, i van convertir la compareixença en un duel entre Sánchez i el líder del PP europeu, l’alemany Manfred Weber. "El principi bàsic de la democràcia és dir la veritat abans de les eleccions. No pot prometre que no donarà una amnistia per després aplaudir aquesta amnistia", va dir Weber al cap de l’Executiu espanyol, que va respondre defensant la mesura de gràcia i col·locant els pactes del PP i Vox en autonomies i municipis davant el mirall alemany.

Notícies relacionades

"Senyor Weber, ¿sap el que està fent Vox a Espanya en els seus pactes amb el PP? ¿Segur que se sent còmode? ¿Sap que estan eliminant les polítiques de violència de gènere, censurant concerts, pel·lícules i obres de teatre, alhora que recuperen els noms de carrers de persones vinculades amb la dictadura franquista? ¿Aquest seria el seu pla per a Alemanya? ¿Tornar als carrers i places de Berlín els noms del Tercer Reich?", li va preguntar Sánchez.

Ahir, amb Von der Leyen i Michel, que també van elogiar l’"exitosa" presidència espanyola de la UE, el president del Govern no va entrar en tants detalls. "Crec que és un error criticar un govern progressista i europeista amb arguments fal·laços de l’oposició conservadora espanyola. Jo vaig traslladar una reflexió que s’han fet dirigents del PP europeu", va assenyalar el líder socialista, recordant que l’antecessor de Weber i nou primer ministre de Polònia, Donald Tusk, va dir que "el problema de flirtejar amb la ultradreta és que s’acaba pensant com ella".

Temes:

Govern Espanyol