Ayuso i Mazón apuntalen la seva sintonia política contra el Govern

El president valencià elogia les polítiques fiscals de Madrid i la dirigent recolza per primera vegada la quitació del deute

Ayuso i Mazón apuntalen la seva sintonia política contra el Govern

MATEO L. BELARTE ELENA MARÍN

2
Es llegeix en minuts
Elena Marín

En el PP han assumit que no poden portar a col·lació les seves diferències territorials davant el Govern de Pedro Sánchez en qüestions rellevants com el finançament autonòmic, la condonació del deute o l’aigua. Ho van escenificar en el Consell de Política Fiscal i Financera de dilluns i ho van reafirmar un dia després la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i el cap del Consell, Carlos Mazón, durant la segona cimera Madrid-País Valencià que es va celebrar ahir.

Ayuso és vista amb recel en algunes autonomies per mantenir públicament postures que poden entrar en contradicció amb els interessos d’altres comunitats ara governades pel PP, però ahir va mantenir el focus apuntant al president del Govern i davant de Mazón va recolzar bona part dels punts clau de l’agenda valenciana. Alguns, com la quitació del deute, era la primera vegada que els secundava. "No ens dividiran", va resumir la madrilenya.

Un i un altre van emfatitzar repetidament que aquesta aliança política tindrà efectes en les relacions comercials, refredades durant els vuit anys de Botànic, i que aquestes transcendiran a les dues autonomies. "La beneficiada és Espanya", van repetir. L’exemple més repetit, el del Puerto de València, l’ampliació del qual van posar d’exemple d’una iniciativa orientada al "bé comú". Mazón va defensar la seva "urgentíssima" necessitat i va remarcar que l’obra serà "sostenible i compatible".

S’obre una nova etapa

Els dos dirigents es van esforçar a deixar clar que aquestes dues comunitats comencen una nova etapa de col·laboració després dels anys de l’esquerra en la Generalitat. El primer gest el va llançar Mazón, que tot just començar la seva intervenció es va distanciar de la visió que el seu antecessor Ximo Puig tenia de les polítiques d’Ayuso: "La País Valencià no veu a Madrid com a focus d’arrasi turístic, amb ulls de dúmping o que estigui buscant prohibir-li créixer o competir. Quan un altre territori d’Espanya competeix no es plora, es competeix amb ell". Després va arribar el torn de les picades d’ullet de la presidenta del Govern madrileny, que va mostrar per primera vegada en públic el seu suport a la quitació del deute que demana la Generalitat malgrat ser una de les primeres dirigents en denunciar el greuge que suposaria que la condonació només arribés a Catalunya. "Sí que veiem bé ajudar el País Valencià i sí que veiem bé ajudar les altres", va dir Ayuso.

Notícies relacionades

Però com la seva posició ha sigut contrària a qualsevol quitació, fins i tot si afecta Madrid, va llançar un segon missatge que desviava l’atenció del seu col·lega Mazón. "La País Valencià ha heretat un deute inassumible", va dir ometent que bona part del passiu valencià prové d’èpoques del Partit Popular.

No va ser l’únic tema en el qual els dos dirigents van mostrar connexió. El finançament autonòmic, que divideix als populars en funció de l’autonomia va ser un altre assumpte en el qual van coincidir. El punt de fricció, una altra vegada, el van situar a Catalunya. Ayuso va advertir que les dues comunitats estan "infradotades" i va assenyalar que cada territori "té les seves peculiaritats". n