El Govern s’obre a desclassificar papers de Pegasus

Aragonès compareixerà demà com a "perjudicat" davant el jutge de la causa

El Govern s’obre a desclassificar papers de Pegasus

JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, es va quedar un pas per darrere de la titular de Defensa, Margarita Robles, al valorar les possibilitats que el Govern desclassifiqui secrets sobre l’ús del software Pegasus pel CNI. Robles va dir que ho veu "bastant probable", i Marlaska va estimar que veuran la llum documents del cas Pegasus si l’autoritat judicial ho sol·licita i si s’entén que és oportú i legal.

Un detall uneix les dues afirmacions, i és el marc temporal: es produeixen 48 hores abans que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, comparegui com a "perjudicat" davant el jutjat 29 de Barcelona en la causa que el magistrat Santiago García instrueix sobre el suposat espionatge a dirigents independentistes.

D’una banda, la ministra –i exjutge– Robles creu en la possibilitat que una desclassificació permetés parlar davant l’autoritat judicial a Paz Esteban, exdirectora del CNI, a qui el cas Pegasus, en el seu vessant d’afecció al Govern, li va costar el càrrec. Si no hi ha la desclassificació, Esteban, en funció de la llei de secrets i de la llei que regeix el CNI, no podria declarar res en una compareixença que va ser posposada ahir.

D’altra banda, el ministre Marlaska va fer una declaració d’intencions bastant més condicionada. Al sortir d’un esdeveniment solidari de la Guàrdia Civil –una cita per donar suport als infants que pateixen leucodistròfies-, va respondre als periodistes omplint de cauteles les seves frases. La primera: "Suposo que l’anterior directora del CNI declararà en els termes que entengui precisos i d’acord amb la llei". I la segona: "Es desclassificaran en el seu cas aquells documents que siguin sol·licitats per l’autoritat competent i que s’entengui que és oportú, raonable i conforme a la llei procedir a aquesta desclassificació".

Declaració d’intencions

Notícies relacionades

No podria ser de cap altra forma, entenen les fonts consultades en els dos ministeris, que no hi veuen més exegesi. En el cas d’Interior, "es tracta d’una mera declaració procedimental, ni tan sols una declaració d’intencions", argüeix un assessor de Marlaska.

En el cas de Defensa, un funcionari del mateix rang no veu novetat en aquestes afirmacions. "Sempre ha sigut així. Arribat el cas, s’analitza, s’observa i es resol". Es refereix al procediment desclassificatori: primer el Govern dona curs a la sol·licitud si entén que s’ajusta a Dret, i després els serveis jurídics del ministeri propietari de la informació eleven un informe.

Temes:

Govern CNI