El PP tem l’impacte a les europees si Brussel·les no frena la llei d’amnistia

L’anàlisi de la Comissió s’espera per abans de les eleccions del juny

El PP tem l’impacte a les europees si Brussel·les no frena la llei d’amnistia
5
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

L’assumpte va saltar en una reunió interna del Partit Popular al Senat dimarts: ¿què passa si ni Brussel·les ni els jutges frenen la llei d’amnistia del procés? Les declaracions contra aquesta mesura de gràcia impulsada per Pedro Sánchez dels dirigents del partit conservador estan sent molt gruixudes. Els populars asseguren que aquesta norma acaba amb l’Estat de Dret a Espanya, acusen Pedro Sánchez de ser "el Víktor Orbán del sud" pel "mal" que està fent a "la democràcia" i han arribat a afirmar que l’amnistia posa en perill l’arribada dels fons europeus, tot i que això últim no ho ha advertit cap autoritat. En el cas que el fre polític no arribi des de Brussel·les, es podria concloure que cap d’aquests perills era cert i que aquesta cessió de Sánchez a l’independentisme amb l’objecte de la convivència, com argumenta el PSOE, encaixa dins de l’ordre constitucional. El fre dels jutges també es podria esdevenir, tot i que aquesta via serà gairebé impracticable si el Tribunal Constitucional (TC) dona llum verda a la norma.

La pregunta sobre com gestionar la frustració que pot produir en l’electorat del PP si finalment s’aplica la mesura de gràcia als independentistes, se l’estan fent ja a l’equip de Feijóo i encara no hi ha una resposta clara. No se’n va donar cap en la reunió de la Cambra alta, on també participava Elías Bendodo, vicesecretari de Política Autonòmica i Municipal i Anàlisi electoral del PP, segons alguns dels senadors presents, i tampoc l’aporten alts càrrecs consultats per aquest diari. Encara no hi ha pla b. Una idea que sí que expressen alguns és que, si la Comissió Europea no impedeix l’amnistia, Vox tindrà més arguments per atacar el PP i es veurà enfortit en les seves posicions antieuropees. Fa uns dies, Santiago Abascal va declarar que "els espanyols miren a Europa amb l’esperança de poder ser recolzats", tot i que també amb inquietud davant un silenci que pot acabar sent vergonyós per a les institucions de la Unió Europea.

Segons fonts parlamentàries, la llei d’amnistia estarà llesta a finals de març o principis d’abril, després del seu pas ja pel Senat. En aquell moment, amb la norma rematada amb les esmenes que els grups poden incloure en les pròximes setmanes, s’espera que la Comissió Europea faci la seva anàlisi "molt acuradament, de manera independent i objectiva", en paraules del comissari de Justícia, Didier Reynders. Per tant, amb aquest calendari, el resultat de l’examen de Brussel·les hauria d’arribar abans de les eleccions europees del 9 de juny. El PP es planteja ara aquests comicis com un plebiscit en el qual els espanyols demostrin que estan en contra de l’amnistia i donin un sonor suspens a Sánchez. La tramitació de l’amnistia afectarà tot el calendari polític del 2024 que, a més de les europees, també inclourà les eleccions gallegues i les basques, totes dues sense data tot i que les de la Xunta, segons fonts del PP, s’esperen per al febrer o el març per aprofitar el malestar social per l’amnistia que recullen les enquestes. "Falten molts mesos per saber el que fa Brussel·les i nosaltres hem de donar aquesta batalla. És una de les eines que tenim i és normal que Feijóo l’estigui utilitzant al màxim tenint en compte el pes que té el PPE [Partit Popular Europeu]", diu un diputat del comitè de direcció del Congrés.

"No escalfar el carrer"

Notícies relacionades

Un vicesecretari respon que, abans de la "frustració" que pot general la Comissió Europea si no els dona la raó, Feijóo ha hagut de gestionar "la frustració de veure com Pedro Sánchez ven Espanya". Diversos dirigents consultats consideren que el duel al carrer "l’ha capitalitzat clarament Feijóo" i a això atribueixen que Vox hagi mostrat el seu malestar amb Génova aquests dies i s’hagi queixat de falta de coordinació amb el PP.

A la cúpula de Feijóo es defensa la necessitat d’alçar el problema a Europa en un intent d’"institucionalitzar" la resposta al pacte amb ERC i Junts i per "no escalfar gaire el carrer". Vox i altres grups d’ultradreta van convocar durant el mes de novembre durant més de dues setmanes protestes davant la seu del PSOE, al carrer de Ferraz de Madrid, i algunes van acabar amb càrregues de la policia contra vàndals. Feijóo ha demanat als seus que no caiguin en la provocació de les pulles de Vox sobre la suposada ruptura de relacions amb Génova (mentre mantenen els governs en coalició a les comunitats...), per "no desviar l’atenció" del fet que Pedro Sánchez és el principal contrincant a batre.

Sánchez culpa Vox del no de Feijóo a la futura llei

Pedro Sánchez va desplegar ahir una tesi molt similar a la que utilitza Vox per atacar el PP. Si no fos pel partit d’extrema dreta, va assegurar el president del Govern, Alberto Núñez Feijóo no hauria tingut tants problemes a l’hora d’aprovar una llei d’amnistia del procés com la impulsada pel PSOE per aconseguir el suport d’ERC i Junts per Catalunya a la investidura. «Si el PP no hagués depès dels vots de Vox, i només del nacionalisme perifèric, hauria aprovat la llei d’amnistia», va assenyalar Sánchez en una entrevista amb Antena 3, coincidint en part amb el missatge habitual de la formació que lidera Santiago Abascal, que es presenta com la barrera que impedeix que els populars apliquin mesures similars a les dels socialistes. El cap de l’Executiu va fer servir José María Aznar per justificar les seves paraules. Aznar, va recordar, va pactar amb CiU i amb el PNB, va negociar a Suïssa amb ETA i va aprovar 1.400 indults en un sol dia. Sánchez no té cap dubte que Feijóo hauria seguit un camí similar si n’hagués tingut prou amb els partits independentistes i nacionalistes per arribar a la Moncloa