Podem busca unir forces amb ERC i Bildu al Congrés

Després de trencar amb Sumar, els morats volen conformar un bloc per tenir més pes en les negociacions amb el PSOE

Podem busca unir forces amb ERC i Bildu al Congrés

MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

2
Es llegeix en minuts
MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

Podem comença a buscar nous aliats al Congrés. Els ponts entre la direcció morada i Yolanda Díaz estan, definitivament, trencats, i els de Ione Belarra no volen perdre ni un minut a dissenyar quin serà el seu pla a partir d’ara. En aquest camí es creuen ERC i EH Bildu, formacions amb les quals Podem tenia ja una bona relació, però amb les quals ara volen estrènyer llaços i unir estratègies per pressionar en les negociacions amb el Govern de coalició, expliquen fonts de la direcció morada. Dimarts a la tarda van saltar les alarmes entre els diputats de Sumar. La secretària d’Organització de Podem, Lilith Verstrynge, havia trucat a Josep Vendrell, un dels homes de confiança de Díaz, per avisar de la seva decisió. En les hores següents, no van deixar de succeir-se les trucades. Gairebé totes entre Podem i el PSOE, però també hi va haver contactes amb altres formacions.

Verstrynge va estar conversant amb el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, asseguren fonts morades. "Estem treballant amb ells", expliquen les mateixes veus, que també sumen EH Bildu a l’equació per conformar un bloc que treballi de manera conjunta al Congrés. Els socialistes podrien arribar a salvar l’abstenció d’alguna d’aquestes tres formacions en la votació d’alguna llei, però no la de les tres alhora.

Els republicans catalans reben amb gust aquesta mà estesa. Fonts d’ERC confirmen que la idea és reforçar aquesta aliança que ja es va forjar durant la legislatura passada. Un exemple clar de la proximitat de les dues formacions va ser les paraules que va adreçar el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, a Ione Belarra i Irene Montero en la investidura de Pedro Sánchez: "Jo us aplaudeixo i tant de bo puguem sumar junts o juntes".

A la bona relació que manté Rufián amb les actuals dirigents de Podem s’hi sumen les desavinences que el separen de Díaz. També, en la legislatura passada, es van produir moments en els quals els morats van recolzar ERC i EH Bildu en contra del parer del seu propi grup parlamentari, com quan les dues forces independentistes van votar en contra de la derogació parcial de l’anomenada llei Mordassa per no prohibir les pilotes de goma.

Notícies relacionades

Futures cites

De moment, el PSOE sembla disposat a asseure’s a negociar amb Podem després de la seva ruptura amb Sumar, però ja hi ha veus a l’Executiu de coalició que avisen que la posició dels morats es podria complicar: si ERC i EH Bildu es posicionen a favor d’una llei no tindran més remei que votar sí o situar-se al costat de PP i Vox. Les converses se circumscriuen, per ara, a les dinàmiques parlamentàries, però en l’horitzó es dibuixa ja una cita clau, les eleccions europees.