Sánchez associa el PP amb el ‘lawfare’ pel bloqueig del CGPJ

El president torna a recórrer al terme per assenyalar que «no hi ha cas més paradigmàtic» que l’encallament del Poder Judicial

Sánchez associa el PP amb el ‘lawfare’ pel bloqueig del CGPJ

JUAN RUIZ SERRA iván gil

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SERRA iván gil

El concepte de lawfare s’està convertint en protagonista de l’arrencada de la legislatura després d’incloure’s en l’acord polític firmat per a la investidura entre el PSOE i Junts. El partit de Carles Puigdemont l’emmarca com una guerra bruta judicial contra l’independentisme, cosa que ha generat sonores protestes de la judicatura, mentre que Pedro Sánchez s’està esforçant per associar-lo al PP. Si la passada setmana el va vincular a la utilització per part dels populars de la policia per perseguir rivals polítics, amb referència a l’operació Kitchen, ahir va assegurar que «no hi ha cas més paradigmàtic de lawfare i de politització de la Justícia» que el bloqueig del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

En una entrevista en la cadena SER, Sánchez va acusar el PP d’un «sentiment patrimonialista de la democràcia, el poder i les institucions», que explicaria el seu rebuig de pactar la renovació de l’òrgan de govern dels jutges, el mandat dels quals compleix aquesta setmana cinc anys caducat. El president del Govern no va aclarir quines vies seguirà per evitar el bloqueig, després de descartar la rebaixa de les majories per elegir els vocals anomenats pel Congrés. La seva única recepta, de moment, passa per «exigir al PP que compleixi la Constitució». A la pregunta de si cridarà a Alberto Núñez Feijóo, Sánchez va contestar que «per descomptat», però tot seguit va reconèixer la bretxa que els separa, que segons va relatar s’ha enfonsat en l’inici d’aquesta legislatura. «Vox diu que soc un dictador i Feijóo que soc un malalt mental», va lamentar.

Davant les crítiques que alerten sobre un problema en la separació de poders a Espanya, Sánchez va tornar aquest argument per assenyalar que el conflicte prové «del segrest d’un poder tan important per al funcionament de la democràcia». El cap de l’Executiu va situar l’arrel del desacord en «la no-assumpció del resultat electoral per part de PP i Vox». Una dreta que va titllar de «parasitada» per la ultradreta.

En els últims dies, Gènova ha insistit que no accediran a pactar la renovació si no es reforma abans la llei del Poder Judicial perquè siguin els jutges que elegeixin els seus col·legues. Aspecte que ahir van matisar fonts pròximes a Feijóo: els populars sí s’asseurien a renovar l’òrgan dels jutges acatant les normes de l’actualitat, però a canvi exigirien que s’aprovi una nova norma per a futures renovacions.

La qüestió catalana

«L’amnistia suposa posar el comptador a zero, però no suposa posar la memòria a zero. Tots hem d’extreure lliçons del que va passar el 2017», va assenyalar Sánchez sobre la polèmica mesurada de gràcia. Però el líder socialista, que va recolzar al Govern de Mariano Rajoy en l’aplicació de l’article 155 de la Constitució per suspendre les competències de Catalunya, només va llançar entorn del procés retrets al PP, no a l’independentisme.

Notícies relacionades

«Després de la manipulació del debat sobre l’Estatut, el recurs davant el Tribunal Constitucional, la sentència, els referèndums il·legals, crida l’atenció que torni a utilitzar la qüestió catalana com a element de confrontació entre els ciutadans. Jo advoco per la normalització de la situació a Catalunya i la superació dels conflictes a través de la política», va assenyalar el cap de l’Executiu.

Y subrayó que, malgrat la insistència del PP a portar a la UE la controvèrsia per l’amnistia, cap dels seus homòlegs europeus li ha mostrat preocupació per la carpetada judicial al procés.

Temes:

Govern