La disputa pel cas Montoro obliga a intervenir el fiscal general

El Consell Fiscal té pendent valorar la decisió d’apartar García Cerdá

La disputa pel cas Montoro obliga  a intervenir  el fiscal general

Á. VÁZQUEZ / J. G. ALBALAT C. GALLARD / T. CARRERÓ

1
Es llegeix en minuts
Á. VÁZQUEZ / J. G. ALBALAT C. GALLARD / T. CARRERÓ

El fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, s’haurà de pronunciar com a president del Consell Fiscal sobre la decisió que ha adoptat el cap Anticorrupció, Alejandro Luzón, d’apartar la fiscal adscrita al cas que s’instrueix en un jutjat de Tarragona de part de les indagacions sobre les activitats presumptament delictives del despatx Equip Econòmic, fundat el 2006 per l’exministre d’Hisenda Cristóbal Montoro. La part de la instrucció afectada té a veure amb possible delicte de revelació de secrets per l’ús per part d’aquest despatx de les seves influències en el Ministeri d’Hisenda per beneficiar els seus clients.

La intervenció d’Ortiz s’emmarcarà en el Consell Fiscal, un òrgan de caràcter consultiu que representa a la carrera i que té entre les seves funcions la d’«expressar la seva opinió» quan un superior jeràrquic «avoca» per a si o designa un altre fiscal per a un assumpte concret que portava inicialment un altre company. Així ho assenyala l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal al seu article 23.

La decisió de Luzón es va produir després que la fiscal Carmen García Cerdá, a la qual va ser designada inicialment la investigació del jutge d’Instrucció número 2 de Tarragona, Rubén Rus, recorregués a un mecanisme poc habitual, l’aplicació de l’article 27 de l’Estatut Fiscal, per mostrar la seva discrepància amb les ordres inicials del seu cap de no practicar més diligències en relació amb els documents adjunts als correus que havien aparegut en la causa.

Notícies relacionades

Informació oficiosa

Tot i que la documentació relativa a l’«avocació» decidida per Luzón sobre García Cerdá no ha arribat encara de forma oficial a Consell Fiscal –tampoc es té constància de la inclusió de l’assumpte en l’ordre del dia de la pròxima reunió– alguns vocals sí que disposen d’informació oficiosa sobre aquest assumpte. La mateixa García Cerdá, amb l’objectiu de dotar els vocals de la informació disponible més gran, ha remès un informe complet sobre la seva actuació en la causa que, segons fonts consultades per aquest diari, contindria fins i tot captures de pantalla de la documentació afectada per les ordres del seu cap.