Dia Mundial de les Persones amb Discapacitat
Sánchez proposa reformar la Constitució per suprimir el terme «disminuïts»
El PP també ha emès un comunicat en què recolza aquesta reforma
El TC dona la raó al Govern de Sánchez davant la llei de suport a persones amb discapacitat d’Ayuso
Ser dona amb discapacitat intel·lectual: «Ens tracten com criatures, però som vàlides»
¿Per què cal desterrar la paraula ‘disminuït’ per parlar de discapacitat?
El president del Govern, Pedro Sánchez, ha fet una crida «a totes les forces parlamentàries» per reformar l’article 49 de la Constitució per tal de suprimir el terme «disminuïts» com reclamen les persones amb discapacitat.
Amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, Sánchez ha publicat un missatge a X en el qual considera que «desterrar la discriminació de la nostra Carta Magna és impulsar una Espanya millor i més justa».
«Faig una crida expressa a totes les forces parlamentàries perquè aquesta sigui la Legislatura en la qual reformem l’art. 49 de la Constitució», proposa Sánchez per arribar a aquest objectiu.
Desterrar la discriminación de nuestra Carta Magna es impulsar una España mejor y más justa.
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) December 3, 2023
Hago un llamamiento expreso a todas las fuerzas parlamentarias para que esta sea la Legislatura en la que reformemos el art. 49 de la Constitución.#DíaInternacionalDiscapacidad
Aquesta reclamació també ha sigut inclosa en el manifest que el PSOE ha emès per commemorar el dia de les persones amb discapacitat, i en el qual reitera «la voluntat del govern de Pedro Sánchez» de culminar la reforma de l’article 49 de la Constitució per suprimir el terme «disminuïts» i reforçar així «la protecció constitucional dels drets de les persones amb discapacitat».
«Aquesta modificació permetrà adaptar la terminologia constitucional als millors estàndards internacionals i blindar així els drets de les persones amb discapacitat», explica el PSOE, que, igual com Sánchez, apel·la «a la responsabilitat i el compromís de tots els grups parlamentaris» per a la seva aprovació definitiva.
Referent a això, el Partit Popular també ha emès aquest diumenge un comunicat en el qual es compromet a abordar els drets de les persones amb discapacitat «com un dels eixos d’acció principal». I afegeix: El nostre objectiu és aconseguir el benestar de les persones amb discapacitat i les seves famílies i, entre els reptes pendents, urgeix abordar la reforma de l’article 49 de la nostra Constitució, que continua recollint un llenguatge superat i anacrònic, per adaptar-lo a la realitat actual i reconèixer les persones amb discapacitat com es mereixen a la nostra Carta Magna.
Per la seva banda, Alberto Núñez Feijóo, president del PP, ha apostat aquest diumenge, a través d’un missatge a les xarxes socials, per treballar junt amb el moviment associatiu de la discapacitat per construir una societat «inclusiva» i «justa».
Mi reconocimiento a todas las asociaciones que trabajan en favor de las personas con discapacidad.
— Alberto Núñez Feijóo (@NunezFeijoo) December 3, 2023
Es fundamental continuar con su labor desde las instituciones para construir juntos una sociedad inclusiva, accesible y justa.#DíaDeLaDiscapacidadhttps://t.co/rsNu5CgD9L
La inclusió de les persones discapacitades
El manifest del PSOE recorda que en els últims cinc anys, en els quals Pedro Sánchez ha encapçalat un govern progressista, «hem tornat a prioritzar l’objectiu de la plena inclusió de les persones amb discapacitat; un objectiu que havia sigut abandonat pels governs del Partit Popular».
Entre les iniciatives posades en marxa, el PSOE destaca un reial decret aprovat en consell de ministres el 16 de maig que millora l’accés a la jubilació anticipada per a les persones amb una discapacitat superior al 45%. «Per a aquest col·lectiu s’han reduït els anys de cotització exigits de 15 a 5 des del diagnòstic de la discapacitat», apunta el manifest.
A més, l’any passat –afegeix– «el Govern d’Espanya va aprovar l’Estratègia Espanyola de Discapacitat 2022-2030, un full de ruta ambiciós perquè l’Estat, totes les administracions i els poders públics, facin efectius els drets humans de les persones amb discapacitat i de les seves famílies». A cada cinc llars espanyoles hi viu almenys una persona amb discapacitat.
A això se suma la Llei Orgànica de modificació del Codi Penal que va tirar endavant aquest any el Govern per a l’erradicació de l’esterilització forçada o no consentida de persones amb discapacitat incapacitades judicialment, així com la Llei per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat a l’exercici de la seva capacitat jurídica.
També, continua el manifest, ha sigut promoguda la normativa necessària que permetrà «actualitzar i millorar el procediment per al reconeixement, la declaració i la qualificació del grau de discapacitat».
A Europa
«A nivell europeu, la regulació de les Targetes Europees de Discapacitat i Estacionament és un assumpte clau a l’agenda de les organitzacions de la discapacitat a Espanya, que ha tingut un important impuls durant aquest semestre de presidència Espanyola de la Unió Europea», destaca el PSOE.
En aquest sentit, el 27 de novembre els ministres d’Ocupació i Política Social de la Unió Europea van adoptar la seva posició negociadora en la Directiva per la qual s’estableixen la Targeta Europea de Discapacitat i la Targeta Europea d’Estacionament per a Persones amb Discapacitat, amb l’objectiu de posar fi a les diferències entre els països.
Aquest any, prossegueix el PSOE, també ha conclòs l’elaboració del Reglament per al reconeixement de les llengües de signes a Espanya i que s’ha realitzat «segons les senyes d’identitat de les polítiques socialistes i per això ha sigut participada amb col·lectius, experts i famílies de persones sordes, amb discapacitat auditiva i sordcegues».
Igualtat de condicions
Per la seva banda, el PP recorda en el seu comunicat que continuarà treballant i impulsant polítiques en matèria de sanitat, educació i ocupació perquè les persones amb discapacitat hi puguin accedir de manera plena i en igualtat de condicions a la resta dels ciutadans, apostant per un sistema de suports i dotant-los de recursos.
El Partit Popular incideix de manera especial en tres àmbits: l’atenció primerenca, l’assetjament escolar i l’ocupació digna i de qualitat. Universalitzar l’atenció primerenca de la discapacitat també ho considera una obligació per construir una societat més inclusiva. També, erradicar l’assetjament i la violència a les aules per garantir que els centres d’ensenyament siguin un espai segur i lliure per a tot l’alumnat.
Notícies relacionadesUn altre àmbit prioritari que enumera el Partit Popular en el seu comunicat és l’ocupació, ja que les persones amb discapacitat a Espanya troben encara grans dificultats d’accés i manteniment d’una feina estable i de qualitat. «Per això, volem també manifestar el nostre compromís per consolidar el dret a l’ocupació de les persones amb discapacitat com una realitat també per a elles», assenyala el comunicat.
Així mateix, el PP reconeix la importància del treball conjunt amb les associacions del Tercer Sector i d’implementar iniciatives com la Targeta Europea de Discapacitat i la Targeta d’Estacionament Europea, dissenyades per facilitar la circulació i l’accés lliures a serveis en tota la Unió. «A més, ens solidaritzem amb els esforços per erradicar pràctiques perjudicials contra dones i nenes amb discapacitat, recolzant mesures que assegurin la seva plena integració i participació en la societat».
- Ciberatacs Així és l'estafa que buida els comptes bancaris a Catalunya
- quo vadis barcelona Salvador Alemany: «Vam perdre el pols per afrontar aquesta crisi»
- Dues mirades Corinna i les flors
- CANVIS Les autonomies podran ajustar els horaris dels nens en la fase 1
- TALLADA DE CABELLS A L'ESTIL FRANCÈS Rosalía sorprèn amb el seu nou serrell