Avalat per l’advocat de l’Estat

La llei d’amnistia provoca la suspensió del primer judici: el del bloqueig de les vies de l’AVE a Girona

La llei d’amnistia provoca la suspensió del primer judici: el del bloqueig de les vies de l’AVE a Girona

GLORIA SANCHEZ / ICONNA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La llei d’amnistia encara no està en vigor, però ja ha suposat la suspensió d’un judici. El jutge de la Sala Penal número 2 de Girona ha ajornat fins al novembre de l’any que ve la vista que estava previst que celebrés els pròxims dies 12 i 13 pel tall de les vies de l’AVE el 2018 amb motiu de l’1-O; al banc dels acusats seuen quatre acusats dels 21 inicials per a qui la fiscalia demana 4 anys de presó.

La suspensió del judici ha tingut lloc a petició de les defenses, i s’hi ha afegit l’Advocacia de l’Estat. La fiscalia s’hi ha oposat, com també va fer en la vista que es va celebrar en el Tribunal de Comptes contra l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i 35 demandats més per l’1-O i l’acció exterior del Govern, quan es va plantejar una petició semblant per part dels advocats defensors.

L’argument del ministeri públic és que no es pot aplicar una llei amb una tramitació parlamentària que acaba de començar i «amb un contingut incert» perquè encara pot ser modificat. Per la seva banda, els Serveis Jurídics de l’Estat, que es van apartar del procediment per responsabilitat comptable, s’emparen en «el cost personal i material per a tots els intervinents i el principi d’economia processal».

Notícies relacionades

Després de tenir en compte que un testimoni és il·localitzable i que continua de baixa el mosso d’esquadra que va obligar a suspendre un assenyalament anterior per la seva malaltia, la lletrada de l’administració de justícia procedeix a ajornar un any la vista. Declara que «encara que la llei d’amnistia no es troba vigent en aquest moment, sí que es troba en tramitació parlamentària i en el seu actual redactat recull, dins el seu àmbit objectiu, els fets objecte de la present causa i per tant, de prosperar la seva aprovació, hauria fet inútil la celebració d’un judici amb tan alt cost material i personal».

Per això considera més «assenyat posposar la data del judici amb un marge temporal suficient per clarificar la situació legislativa de la proposició de llei citada, la localització del testimoni i la recuperació de l’agent». De tal manera que se celebrarà el novembre de l’any que ve «sense perjudici d’una nova suspensió si així resultés indicat per motius de seguretat jurídica», aclareix.