Instructor de les causes del procés

Llarena i l’amnistia: «Una democràcia no pot assumir que els seus membres no siguin iguals davant la llei»

zentauroepp44440908 el magistrat pablo llarena intervenint als cursos d estiu de180802134004

zentauroepp44440908 el magistrat pablo llarena intervenint als cursos d estiu de180802134004 / Tania Tapia

1
Es llegeix en minuts
EFE

El magistrat de la Sala Segona del Tribunal Suprem Pablo Llarena, instructor de la causa del procés, ha afirmat que «una societat democràtica no pot assumir que els seus membres no siguin iguals davant la llei».

Ha fet aquestes declaracions, en al·lusió a la llei d’amnistia pactada entre el PSOE i Junts, després de recollir el Premi Balança d’Or, que li ha atorgat l’Il·lustre Col·legi de Procuradors de Madrid (ICPM) «per la seva extraordinària contribució al món de la Justícia i a l’Estat de dret», en un acte celebrat a la Reial Casa de Correus a Madrid.

Llarena ha definit quin paper té la «funció jurisdiccional» en una societat democràtica i ha dit que la distinció que ha rebut «és un incentiu perquè jutges i fiscals» continuïn treballant «amb responsabilitat i independència».

A aquesta 29a edició dels premis hi han assistit representants del Consell General de Procuradors d’Espanya i del col·legi de Madrid, vocals del Consell General del Poder Judicial i magistrats del Tribunal Suprem.

Separació de poders

A més del guardó a Pablo Llarena, l’ICPM també ha entregat una menció honorífica a títol pòstum als familiars de Ramón Rodríguez Arribas, vicepresident emèrit del Tribunal Constitucional i magistrat del Tribunal Suprem, que va morir el mes passat als 89 anys.

El fill d’aquest magistrat ha agraït el reconeixement, que és «una gran satisfacció per als seus fills i dona», i ha afegit que és important homenatjar qui va ser un «fidel defensor de la separació de poders».

Notícies relacionades

Per la seva banda, la viceconsellera de Justícia i Víctimes de la Comunitat de Madrid, María del Carmen Martín García-Matos, ha intervingut durant l’esdeveniment per destacar la importància de premiar els dos magistrats «precisament ara» i que «és lícit preguntar-se si els esdeveniments que estem vivint suposen un atac al nostre Estat de dret».

El president del Consell General dels Procuradors d’Espanya, Juan Carlos Estévez, li ha donat les gràcies a Llarena «per defensar la democràcia i la Constitució» i el degà del col·legi d’aquests professionals del món judicial, Alberto García, en la mateixa línia, ha afirmat que seguiran al costat de «les persones que lluitin per la independència del poder judicial».