Brussel·les

El Comitè de les Regions tomba una esmena del PP contra l’amnistia

Assumeix que l’elaboració d’amnisties i indults és una competència estatal

El Comitè de les Regions tomba una esmena del PP contra l’amnistia

YVES HERMAN / REUTERS

4
Es llegeix en minuts
EFE

El ple del Comitè Europeu de les Regions (CdR)va tombar aquest dimecres una esmena contra l’amnistia, subscrita pels presidents autonòmics del PP i que reclamava a la UE que prohibís, per llei, la concessió de mesures de gràcia a condemnats per delictes de corrupció, com el de malversació de fons públics.

Al seu lloc, el ple del CdR va aprovar una altra esmena que assumeix que l’elaboració d’amnisties i indults és una competència estatal i proposa deixar en mans de cada país de la UE «els mecanismes i les circumstàncies que regeixin l’aplicació» d’aquestes mesures de gràcia per a les persones condemnades per delictes de corrupció.

L’esmena aprovada pel Comitè de les Regions –amb 102 vots a favor, 75 en contra i una abstenció– tan sols insta els Estats a «definir amb claredat» sota quines premisses pretenen amnistiar o indultar condemnats per delictes de corrupció.

L’aprovació d’aquesta esmena va fer que el ple del CdR no arribés ni a votar l’altra que van presentar els barons del PP, al considerar que la seva adopció implicava automàticament el rebuig de la proposta popular, que va ser registrada pel president murcià, Fernando López Miras, i després subscrita per la resta de presidents autonòmics.

López Miras aspirava que el CdR es posicionés en contra de la concessió d’amnisties per a condemnats per corrupció i, durant la seva intervenció en el ple, va demanar «el suport clar i rotund» de la UE davant el projecte de llei d’amnistia per als implicats en el procés independentista català, que ell veu contrari als valors europeus.

«El Govern d’Espanya trenca l’Estat de Dret i la separació de poders i elimina delictes a petició dels delinqüents; a l’amenaça que això suposa per a la nostra democràcia se suma el tracte desigual per a regions com la meva», va asseverar el president murcià.

El debat va girar entorn de la futura llei espanyola d’amnistia i aquest assumpte va centrar els discursos de la majoria de membres del CdR, que van intervenir per donar-li suport o rebutjar-la –ja fossin espanyols o no–.

Tot i així, l’objectiu del ple era abordar, d’una manera més general, la lluita contra la corrupció a la UE i examinar, en concret, una Directiva sobre aquesta matèria proposada al maig per la Comissió Europea.

Els membres del Partit Popular Europeu van ser els més bel·ligerants contra l’amnistia: en la delegació espanyola, a part de López Miras, també va intervenir la consellera de la Presidència, Interior i Justícia del Govern de Cantàbria, María Isabel Urrutia, que va afirmar que «Europa no pot deixar Espanya al seu lliure albir».

«Vostès no poden mirar per a cap altre costat i ens han d’ajudar amb la força de tots els demòcrates i de les nostres institucions», va remarcar Urrutia durant el seu discurs.

En canvi, els membres socialistes del Comitè Europeu de les Regions van defensar la legalitat de la proposta de llei espanyola d’amnistia i van denunciar el que ells van considerar com un intent del PP de convertir el ple en un debat sobre política nacional.

L’eurodiputat del PSOE Fernando López Aguilar estava convidat en el debat per la seva condició de president de la comissió de Justícia del Parlament Europeu i va ser l’únic socialista espanyol que va intervenir en el ple, on va retreure al PP que ataqui «amb acarnissament» la reputació d’Espanya.

«El Partit Popular es dedica a difamar Espanya i a pretendre que l’Estat de Dret a Espanya s’ensorra, que la democràcia s’esfondra i que ja no hi ha independència judicial. Això és fals», va sentenciar López Aguilar.

A més, l’eurodiputat socialista va recordar que aquesta és una institució consultiva –és a dir, amb capacitat per opinar però no per vetar lleis comunitàries– i les úniques institucions que poden legislar a la UE són el Parlament Europeu i el Consell, l’òrgan que representa els governs de cada país membre.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el Govern català va remarcar que la llei d’amnistia que estan preparant els partits independentistes amb el PSOE és «normal, legal i respecta l’Estat i la independència de la judicatura», va manifestar el secretari general d’Acció Exterior de la Generalitat, Miquel Royo, durant el seu discurs en el ple.

Més enllà de tombar l’esmena contrària a l’amnistia presentada pels presidents autonòmics del PP, el ple del Comitè Europeu de les Regions va aprovar per unanimitat el conjunt del text presentat: un dictamen on la institució va establir la seva opinió sobre la Directiva comunitària de lluita anticorrupció i l’aprovació del qual ara hauran de negociar el Parlament Europeu i el Consell de la UE. EFE