Aragonès reclama a Puente que citi el principal cas de ‘lawfare’: «La causa general a l’independentisme»

Maria Asmarat / ACN

2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les declaracions del ministre de Transport, Óscar Puente, assegurant que a Espanya hi ha casos de ‘lawfare’ (la utilització de la justícia per perseguir rivals polítics) ha generat controvèrsia, també a la Generalitat. El president, Pere Aragonès, ha donat aquest dilluns la raó al ministre però li ha demanat que, quan parli d’aquest assumpte, no oblidi esmentar un dels principals casos: «La causa general contra l’independentisme».

Quan aquest diumenge Puente va parlar de ‘lawfare’ va posar com a exemple el cas que va afectar la delegada del Govern central contra la violència de gènere, Victoria Rosell. El president Aragonès es troba de viatge institucional a Corea del Sud, però ha demostrat haver estat pendent de les paraules del ministre, ja que li ha demanat que quan denunciï aquest assumpte no s’oblidi de citar-ne altres «exemples». Per a ell, més clar va ser el judici del Tribunal Suprem contra els líders de l’1-O. «És evident que hi ha hagut una part de la cúpula judicial espanyola i alguns elements individuals de la justícia que han actuat moguts per la intencionalitat política», ha dit en declaracions als periodistes.

Que el ministre de Transport parlés d’aquesta qüestió li ha anat bé a la Generalitat per defensar una vegada més que al seu dia hi hagués uns indults –als presos independentistes– «per corregir una injustícia» i que ara hi hagi una amnistia «per acabar amb aquesta causa general». «S’ha d’actuar i durant molt temps ho hem fet en solitari», ha lamentat.

Suport implícit a Sánchez

Aquests dies també ha generat renou el conflicte diplomàtic obert entre Espanya i Israel per l’enuig israelià amb les paraules de Pedro Sánchez sobre el tema. Unes paraules que va pronunciar des del mateix terreny. Aquest dilluns ha rebut el suport implícit d’Aragonès. Tot i que no ha citat expressament el president espanyol, sí que ha dit que «els governs ha de parlar fora». És a dir, sortir a l’estranger i pronunciar-se quan faci falta.

Notícies relacionades

El president ha aprofitat aquest posicionament per reivindicar també l’acció exterior de la Generalitat, que sovint ha sigut posada en dubte per l’Estat. Ho van fer sobretot governs populars, però també alguns ministres socialistes com Josep Borrell. «Si algú pensa que els interessos de Catalunya es poden defensar tancat a casa, s’equivoca», ha advertit.

A més, sobre el conflicte entre Israel i Palestina, ha denunciat «la barbàrie» i la «vulneració del dret internacional» que s’està donant a Gaza. En aquest sentit, ha tornat a reclamar un «alto el foc definitiu» així com a oferir la col·laboració de la Generalitat per ajudar els refugiats palestins.